Medicii din Târgu Neamţ au fost în alertă zilele trecute, după ce doi pacienţi au ajuns la spital în urma muşcăturilor de viperă. Una dintre victime, un bărbat de 59 de ani, a fost atacată în timp ce lucra la câmp.
Omul a văzut reptila care l-a muşcat şi şi-a dat seama de pericol, însă degeaba a chemat o ambulanţă să îl ducă la spital: medicii nu aveau antidotul. Cu greu, acesta a fost trimis de la o unitate din Botoşani. La numai o zi distanţă însă, scenariul s-a repetat, iar de această dată, victimă a fost o copilă de 12 ani.
“Noi nu avem ser antiviperin, dar din fericire mai rămăsese din doza pe care am solicitat-o cu o zi înainte de la Botoşani. Pacienta a primit tratamentul, a fost transportată la CPU Târgu Neamţ şi de aici la UPU Neamţ“, a declarat medicul Dorice Albu, şeful Serviciului de Ambulanţă Neamţ.
Acestea nu sunt însă primele cazuri din acest sezon. În urmă cu două săptămâni, o femeie de 30 de ani, din Poiana Fagului, a fost şi ea muşcată de viperă în timp ce se afla pe câmp, iar medicii nu au avut ser nici pentru ea.
Ultima doză i-a fost administrată unui băieţel în vârstă de 9 ani în urmă cu mai bine de o lună. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât majoritatea spitalelor din ţară se confruntă cu aceeaşi problemă.
Mai mult, aprovizionarea cu ser antiviperin a fost neglijată şi anul trecut, când doar două spitale din ţară deţineau astfel de doze: Spitalul Municipal Sighet şi spitalul din Herculane.
Primul ajutor în cazul unei muşcături de viperă:
- se imobilizează victima, se culcă şi i se interzice efectuarea oricăror mişcări;
- se îndepărtează orice element care incomodează vizualizarea;
- se scoate rucsacul sau orice alt element de vestimentaţie (inele, brăţări, curele) care incomodează victima;
- la rădăcina membrului afectat se aplică un garou astfel încât să permită introducerea unui deget sub el;
- crearea unei incizii între cele două puncte ale muşcăturii;
- extragerea veninului prin absorbire orală.