Există riscul unor greve
Dincolo de contabilitatea călătorilor români, mulţi s-au speriat după ce criza din această ţară a fost anunţată oficial. Însă turiştii “prinşi” acolo, în vâltoarea crizei, spun că nu sunt afectaţi de măsurile luate de autorităţile elene.
“E de vis, ca întotdeauna. Nu suntem afectaţi în nici un fel. Doar locuitorii de aici au retragerile limitate la 60 de euro pe zi, pe când noi putem plăti cu cardul la supermarket ori la terasă şi, de asemenea, putem scoate bani”, ne-a povestit Monica, aflată în vacanţă, alături de soţ şi de cele două fetiţe ale lor în Halkidiki.
ANAT-ul a anunţat că în relaţiile dintre turoperatorii români şi greci nu a intervenit, până acum, nici o modificare care să dăuneze concediilor celor aflaţi în Grecia, iar charterele către insule vor fi operate în continuare.
“Grecii nu sunt fraieri, vor face totul să protejeze turiştii, pentru că ei din asta trăiesc! În această ţară nu se pune problema securităţii fizice, există doar riscul unor greve ale transportatorilor navali. Oricum, aceste proteste sunt evitate în timpul sezonului turistic”, a explicat pentru Libertatea consultantul în turism Traian Bădulescu.
Pentru a evita situaţiile neplăcute, românii care călătoresc în Grecia ar trebui să aibă la ei lichidităţi în euro, iar cei care merg cu maşina proprie sunt sfătuiţi să alimenteze cât mai aproape de graniţa cu Grecia pentru a preveni înghesuiala de la benzinării.
Terorismul a modificat harta turismului
Atacurile teroriste de lângă Lyon şi din Soussa (Tunisia) au determinat serviciile de securitate naţională din Marea Britanie să includă mai multe destinaţii preferate ale britanicilor şi nu numai, în categoria statelor cu “nivel ridicat de ameninţare teroristă”.
Printre acestea se numără Spania, după ce la începutul lui iunie autorităţile au prins grupuri ce recrutau combatanţi ISIS pentru Siria sau Irak, guvernul spaniol ridicând gradul de risc şi după atacul din Franţa, din motive de “proximitate”.
O situaţie identică e în Hexagon, unde starea de alertă emisă după masacrul de la Charlie Hebdo e încă în vigoare aici. Celor două ţări UE li se alătură Turcia, care are graniţă la sud cu Siria şi Irak, “cuibul” ISIS, Algeria, Egipt, Tunisia şi Libia. (Simona Josan, Sursa grafic: express.co.uk)