O furtună puternică s-a abătut, joi spre vineri, asupra municipiului Constanţa. Deşi ploaia torenţială a durat doar o oră, zeci de gospodării au fost inundate, iar apa a pus stăpânire pe mai multe străzi şi pe câteva artere principale. Trecătorii s-au trezit, ieri dimineaţă, în apă până la brâu, iar şoferii “au navigat” prin oraş cu roţile scufundate în totalitate. Câţiva copaci doborâţi au blocat traficul şi au avariat maşinile parcate în apropiere.
În Tulcea, digul de apărare a localităţii Ceatalchioi a cedat, ieri, în urma presiunii mari exercitate de apele Dunării. Astfel, 37 de familii din localitate au fost nevoite să-şi părăsească gospodăriile. Nici nordul ţării nu a scăpat de furia apelor. Nivelul Prutului se menţine ameninţător, astfel că 70 de persoane din Rădăuţi-Prut, Botoşani, ale căror case se află în zona inundabilă, au fost evacuate de urgenţă, ieri. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a anunţat, ieri, că pagubele produse de inundaţii sunt estimate la aproape 250 de milioane de lei, adică aproximativ 59 de milioane de euro. În total, au fost afectate 3.480 de case, alte 250 s-au prăbuşit, iar 31,4 km de drumuri naţionale au fost deteriorate.
România, acuzată pentru dezastrul din Ucraina
Pericolul inundării unei părţi a Ucrainei pe cursul Dunării ar avea drept cauză lucrările hidrotehnice derulate de România pentru adâncirea şi extinderea canalului fluvial, în scopul dezvoltării traficului naval. Aşa a insinuat, joi, la Kiev, preşedinta Ligii pentru mediu din Ucraina, Tatiana Timociko.
Sinistraţii au intrat în stare de şoc
Mai mulţi sinistraţi din Dorohoi, Botoşani, au intrat în stare de şoc, după ce şi-au văzut agoniseala de o viaţă dusă de ape. O caravană Romgermed, formată din cinci medici şi patru asistenţi, a reuşit să ajungă la sinistraţi şi să le acorde primul ajutor.
Cel mai mult au avut de suferit bătrânii. Oamenii erau disperaţi, cu tensiunea mărită, cu atacuri de panică. Au rămas fără acte, fără medicamente şi fără bani, fiind, astfel, în imposibilitatea de a se trata”, a declarat pentru Libertatea Ramona Andronache, medicul coordonator al caravanei. Doctorii le-au mai dus sinistraţilor truse medicale, pâine, apă potabilă şi conserve. (Luana Mare)
Pantofi cu toc de la Elena Udrea
Elena Udrea, ministrul turismului, a vizitat, joi seară, localitatea Săuceşti, din judeţul Bacău. Ea nu a venit cu mâna goală: a împărţit ciocolate copiilor, iar femeilor sinistrate le-a adus… pantofi cu toc. Deşi mai utile le-ar fi fost, probabil, nişte cizme de cauciuc, bătrânele din sat nu au refuzat “pantofii de bal” primiţi de la Udrea. În replică, ministrul a declarat că ajutoarele au fost donate fără a fi sortate în prealabil.
Digul de la Galaţi, 93.598 de lei
Digul ridicat la Galaţi din saci de nisip şi argilă, lung de 4,5 kilometri ar costa 93.598 de lei, susţin reprezentanţii Primăriei Galaţi, citaţi de România Liberă. La dig s-au folosit peste 150.000 de saci de rafie care au fost umpluţi cu 1.700 de tone de nisip, 393 de tone de balast şi 6.000 de tone de argilă.
Un gălăţean a salvat oraşele de la Dunăre
Un localnic din Şendreni, judeţul Galaţi, fost muncitor la Cernavodă, a dat soluţia pentru a evita inundarea oraşelor de la Dunăre. Sandu Gheorghiu, 51 de ani, i-a propus premierului Emil Boc, aflat în vizită la Şendreni, deschiderea ecluzei de la Cernavodă. Măsura a fost luată, iar nivelul Dunării a scăzut cu câţiva centimetri.
Edilul din Şendreni consideră că primarii oraşelor salvate de ideea lui Gheorghiu ar trebui să-l recompenseze. (Maria Romaniţă)