Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiția pentru premiile Academiei Americane de Film.

În plus, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures și Participant, vor înscrie filmul “colectiv” și pentru secțiunea “Cel mai bun film documentar”.

Participarea unui film la două secțiuni îi sporește şansele de a fi nominalizat.

Este o mare onoare pentru noi să fim învestiți cu atâta încredere de către comisia CNC. Ne aflăm cu adevărat în plină epocă de aur a documentarului, iar faptul că aceste filme încep să primească recunoaştere pe o scară atâta de largă este foarte încurajator. Suntem convinși că povestea “colectiv” va ajunge la cât mai mulți oameni, ea fiind susținută de eforturile partenerilor noștri americani în lungul drum care ne așteaptă.

Alexander Nanau:

“Va fi o competiție atipică, într-un an complicat, în care standardele de eligibilitate s-au lărgit, iar numărul documentarelor eligibile a devenit imens. Competiția de-abia acum începe, iar noi mergem mai departe cu optimism și responsabilitate”, a mai spus regizorul.

Despre prezența “colectiv” la premiile Oscar s-a vorbit mult în ultimele luni.

În mai, IndieWire, unul dintre cele mai cunoscute site-uri ale industriei cinematografice, a enumerat “colectiv” într-o listă scurtă a documentarelor cu șanse de a fi nominalizate la Oscar.

În iulie, la TIFF 2020, a fost rândul lui Tudor Giurgiu să vorbească despre șansele documentarului să concureze la Oscar.

Documentarul despre corupția din sistemul medical românesc a fost cel mai urmărit film pe HBO Go în luna martie.

“colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate individuale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News