Bomba a fost aruncată săptămâna trecută, de şeful FMI Jeffrey Franks. “Guvernul va elimina subvenţiile la energia termică cel târziu până la sfârşitul lunii august”, declara acesta. Luni seară, primul-ministru Emil Boc a apărut, într- o emisiune televizată, pentru a clarifica lucrurile. “Într- o primă aproximaţie, familiile care au un venit pe membru de până la 850 de lei nu vor suferi la factura de energie termică la iarnă şi vor beneficia în continuare de sprijin suplimentar”, a afirmat Emil Boc. În prezent, subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale. De la nivel central, Guvernul acoperă până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar preţul de facturare la populaţie diferă de la o localitate la alta, în funcţie de preţul de referinţă stabilit de consiliul local şi de subvenţia acordată de fiecare primărie.
“Ajutorul pentru cei mai vulnerabili ar putea rămâne la acelaşi nivel sau ar putea chiar să crească. Există însă o subvenţie acordată de la nivel central, pe care Guvernul vrea să o elimine în cursul acestui an”, a explicat, pentru Mediafax, şeful FMI, Jeffrey Franks.
Alocaţiile pentru săraci rămân
Chiar dacă în urma scrisorii de intenţie convenite cu FMI, Guvernul s-a angajat că va elimina subvenţiile la energia termică până cel târziu la sfârşitul lui august, autorităţile române au obţinut acordul ca alocaţiile pentru încălzire să fie orientate exclusiv către persoanele defavorizate.
Se vor scumpi şi gazele?
Potrivit Hotnews.ro, Gazprom prognozează majorări masive la preţurile gazelor naturale furnizate Europei, astfel încât s-ar putea ajunge la 500 de dolari/ 1.000 de metri cubi până la sfârşitul anului. În luna martie, România importa gaze cu 400 de dolari/1.000 de metri cubi, în timp ce alte state europene achiziţionau gaze ruseşti cu circa 360 de dolari/ 1.000 de metri cubi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro