Gazele, curentul şi benzina, mai scumpe

Un curs prost pentru leu va însemna, pentru unele servicii, facturi mai mari, accizele care vor creşte, de la 1 ianuarie, vor scumpi ţigările şi carburanţii, iar facturile la gaze şi curent vor exploda şi ele. De asemenea, în mai multe oraşe ale ţării se va plăti mai mult pentru facturile la întreţinere, după ce preţul gigacaloriei a fost revizuit în creştere. Pe lângă toate acestea, sumele pe care le trimit românii care muncesc în străinătate rudelor sunt din ce în ce mai mici, şi asta pentru că în cele mai multe cazuri ţările “adoptive” se confruntă, la rândul lor, cu dificultăţi economice.

Lista neagră a «belelelor financiare» din 2013

DATORII COLOSALE. România e aşteptată “la colţ” pentru o datorie publică aproape istorică: avem de returnat 5 miliarde de euro!
SCUMPIRI. Începând cu data de 1 ianuarie, accizele vor creşte, astfel că vom fi nevoiţi să plătim cu 1,5% mai mult pentru carburanţi şi cu 4% în plus pentru ţigări.
FACTURI. Gazele se vor scumpi cu 8% de la 1 iulie şi cu 2% de la 1 octombrie. Pentru consumatorii industriali, preţul va urca cu până la 20%.
FALIMENTE. “Un mare dezastru îl reprezintă liberalizarea preţurilor la energie, ceea ce va însemna o scumpire cu 20% pentru consumatorii casnici şi cu 260% pentru companii, iar asta, bineînţeles, se va reflecta în buzunarul nostru. Din cauza acestei liberalizări a preţului la energie, care în opinia mea nu are nici un rost, jumătate din IMM-uri ar putea să dispară”, mai afirmă Ilie Şerbănescu.
RATE MAI MARI. FMI a interzis Băncii Naţionale să mai ajute leul, astfel că moneda naţională se va deprecia în funcţie de cum dictează piaţa. Astfel, vor creşte preţurile produselor achiziţionate din import, iar ratele în valute străine se vor scumpi. Există riscul să crească numărul persoanelor care nu îşi vor mai putea permite să achite datoriile către bănci.
MAI PUŢINI BANI TRIMIŞI DE AFARĂ. Ţările adoptive ale românilor plecaţi la muncă în străinătate se confruntă şi ele cu mari dificultăţi economice, astfel că sumele trimise acasă vor fi din ce în ce mai mici.

Nu cresc impozitele în Capitală?

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ieri, într-o emisiune televizată, că mărirea taxelor şi impozitelor în Bucureşti nu are nici un sens, fiindcă beneficiul pentru municipalitate ar fi prea mic. Acest lucru se va stabili însă definitiv după ce va fi votat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, dar asta doar după ce va apărea ordonanţa de guvern.

Urmărește-ne pe Google News