Am un mare semn de intrebare: este posibil sa-mi fi pierdut erectia din cauza pretentiilor pe care le are prietena mea? Ea nu si-a exprimat direct nemultumirea dar, uneori, se intampla sa nu aiba orgasm. Si, atunci, imi spun ca nu sunt „un barbat adevarat”. Nu stiu cum sa procedez, dar ea este si prea dornica sa facem sex. Dauneaza cu ceva?
Antonie B., din Turnu Severin.
Acelasi raspuns este asteptat si de Silviu din Slobozia.
„Un barbat in adevaratul sens al cuvantului trebuie sa-i ofere partenerei cel putin un orgasm atunci cand face dragoste?”, intreaba Dragos E., din Targoviste. Stii cum se spune, „de ce ti-e frica, nu scapi…”. Din nefericire, cand te lasi purtat de o astfel de prejudecata, sfarsesti rau. Ce se intampla, de fapt? Pur si simplu iti pierzi increderea in fortele proprii. Psihicul tau nu are cum sa reziste la o asemenea presiune, iar teama de a nu fi la inaltimea asteptarilor iti micsoreaza capacitatea de exprimare sexuala. Si dereglarea erectila poate fi cu atat mai intensa (sau se poate manifesta pe o perioada cu atat mai lunga), cu cat asupra ta actioneaza si alti factori de stres (cum ar fi problemele legate de serviciu, de exemplu).
„Cand e prea mamoasa parca imi scade erectia. Are legatura cu comportamentul ei?”, vrea sa stie Gelu H., din Campina. Asa s-ar parea. Barbatul care se lauda mereu cu performantele sale, incercand sa-si ascunda slabiciunile, se supune singur unui stres pe cat de inutil, pe atat de permanent. La fel li se intampla si barbatilor care incearca in fata partenerelor sa se arate mai puternici si mai virili decat sunt in realitate. Din pacate, ei nu sunt constienti de stresul la care se supun prin depunerea acestor eforturi de afirmare, fizice sau intelectuale, dar organismul lor decide sa traga „un semnal de alarma”, cerandu-le un moment de repaus. In cel mai fericit caz, pana erotica se manifesta ca un simplu moment de… ameteala. Dar cei mai multi barbati nu sunt atat de norocosi si li se intampla inevitabilul: dintr-o data penisul refuza sa-si faca „datoria”. Alteori, stresul poate fi provocat de o partenera „prea dornica” sau „prea mamoasa”. In aceste cazuri, erectia joaca un rol „defensiv” si-ti cere sa… „respecti distanta” pentru o scurta perioada de timp.
Asadar, nu lasati prejudecatile sau stresul sa va invadeze teritoriul erotic!
Va rog insistent sa-mi raspundeti la o singura intrebare. Ma intereseaza sa stiu daca s-a facut vreodata un studiu legat de cantitatea de apa pe care o pierde organismul, prin transpiratie, in timpul actului sexual. Exista riscul deshidratarii? Mai sunt si alte efecte negative? Va trimit anticipat multumirile mele.
Octav V., din Piatra Neamt
Intr-adevar, in timpul unui raport sexual torid este posibil ca organismul sa se deshidrateze. Trupul nostru reactioneaza ca si in cazul altor activitati in care depunem efort fizic (ritmul inimii se accelereaza, transpiratia abunda pe intregul corp etc.). Conform unui studiu recent efectuat de sexologii americani, intr-o jumatate de ora de sex intensiv transpiri la fel de mult ca intr-o cursa de cinci kilometri sau ca la o sedinta de stretching. Aceasta cantitate de apa pierduta corespunde unui consum energetic de 360 calorii pe ora. Cata apa pierdem? Depinde de stadiul hidratarii pe care l-am avut inaintea actului sexual. „Mai sunt si alte efecte negative?”. S-a constatat ca o pierdere de apa mai mare de 2% din masa corporala antreneaza scaderea performantelor fizice si poate afecta capacitatea de concentrare. „Daca cei doi indragostiti erau deja deshidratati atunci cand au inceput actul sexual, la sfarsitul partidei erotice pot atinge un stadiu periculos de deshidratare. Si aceasta le afecteaza performantele fizice si psihice” (dr. John Leiper). In concluzie, cand vreti sa faceti sex, luati-va sticla cu apa in dormitor!

 
 

Urmărește-ne pe Google News