Sânzienele (sau Drăgaicele) sunt fiinţe cu puteri miraculoase: ele se prind în horă şi dau puteri câmpului ca să rodească, apără gospodăriile de rele şi aduc noroc în dragoste. Dar dacă nu le cinsteşti cum se cuvine, atrag multe necazuri asupra ta!
Iată ce trebuie să faci şi ce nu, ca să nu le superi:

  • Nu spăla, nu coase şi nu mătura.
  • Spală-te pe faţă cu rouă sau cu apă neîncepută, ca să fii sănătos şi drăgăstos tot anul. Acest ritual ajută fetele nemăritate să-şi găsească ursitul, iar nevestelor le garantează că vor păstra dragostea soţilor şi că vor avea copii sănătoşi.
  • Fetele mai au şi o altă modalitate de a afla, în această zi, dacă se vor căsători: împletesc o cunună din flori de sânziene şi o aruncă pe acoperişul casei. Dacă rămâne cununa pe loc, tânăra va face nuntă în curând. Dacă însă cade de pe casă, fata mai are de aşteptat mult şi bine!
  • Cununa din sânziene dezvăluie şi soarta omului care o aruncă: acesta va avea viaţă lungă, dacă florile rămân pe casă; iar în caz contrar, se anunţă pericole pentru sănătatea şi chiar pentru viaţa lui.
  • Cei care sunt, astăzi, în vacanţă, pe malul unei ape, ar trebui să ştie că, dacă fac baie în mare sau în râu împreună cu persoana dragă, vor fi împreună toată viaţa, uniţi printr- o mare iubire.
  • Fă rost de plante de leac culese în această zi, câci Sânzienele le dau puteri miraculoase în lupta cu bolile.

Prăznuim şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Creştinii ortodocşi, catolici şi greco-catolici prăznuiesc astăzi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, “Înaintemergătorul Domnului”, cel care a propovăduit credinţa creştină şi Sfântul Botez şi căruia biserica îi închină nu mai puţin de şase sărbători: zămislirea lui (23 septembrie), naşterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima şi a doua aflare a capului (24 februarie) şi a treia aflare a capului său (25 mai).
NOAPTEA DE SÂNZIENE se apropie! CE NU AI VOIE SĂ FACI şi CE POŢI PĂŢI dacă nu respecţi tradiţia

Urmărește-ne pe Google News