Pepene în saramură
Ingrediente: un pepene mare, un usturoi, o rădăcină de hrean, 4 tulpini de mărar uscat cu flori, sare grunjoasă, cimbru, 4 litri de apă.
Mod de preparare: pepenele se taie felii şi se aşază într-un borcan de 5 l. Printre straturi se pun mărarul, cimbrul, căţeii de usturoi curăţaţi, rădăcina de hrean curăţată şi tăiată în lungime.
Separat, se face saramura: se fierbe apa cu o lingură de sare grunjoasă. După ce aceasta s-a răcit, se toarnă în borcanul cu pepeni astfel încât să-i acopere. Deasupra se pun tulpinile de mărar ca să le ţină sub apă, apoi borcanul se leagă cu celofan.
Dulceaţă de pepene roşu
Ingrediente: un pepene mare, un kg zahăr, un baton de vanilie, o lămâie, 750 ml apă.
Mod de preparare: pentru dulceaţă se foloseşte doar partea albă dintre coaja verde şi miez, care se taie în cuburi mici, de circa 5 mm, apoi se fierb în apă până se înmoaie uşor şi se scurg de zeamă.
Într-o cratiţă mai mare se pun la fiert apa, batonul de vanilie şi zahărul şi se lasă până se îngroaşă puţin.
Se adaugă cubuleţele de pepene, se adună spuma şi se amestecă din când în când cu lingura de lemn.
Se adaugă zeama de lămâie şi se mai lasă un minut să fiarbă.