„Determinarea cantităţii totale şi a surselor de provenienţă a apei lunare are implicaţii profunde pentru a înţelege mai bine istoria sistemului Terra-Lună”, a declarat astrofizicianul James Greenwood de la Universitatea Westleyan din Statele Unite ale Americii.

Luna, despre care savanţii au crezut multe decenii că este complet lipsită de apă, la fel cum este lipsită de atmosferă şi de viaţă, conţine însă resurse importante de apă, aşa cum au revelat mai multe descoperiri recente. În urma acestei schimbări de perspectivă, savanţii au analizat pietrele lunare colectate în timpul misiunilor Apollo.

James Greenwood şi colegii săi au încercat să descopere urme de apă într-un mineral – apatit – analizându-i compoziţia.

Hidrogenul, principalul component al apei, poate să se prezinte sub diverse forme sau izotopi. Unul dintre aceştia este deuteriul, din care se obţine apa grea. Raportul relativ dintre hidrogen şi deuteriu oferă multe informaţii despre originea apei. Savanţii americani au dedus că apa lunară provine din trei surse potenţiale: manta – situată sub scoarţa lunară -, protoni – aduşi de vânturile solare – şi comete.

Proporţiile dintre hidrogen şi deuteriu măsurate în acele apatite s-au dovedit a fi similare cu cele descoperite în trei comete renumite: Hale-Bopp, Hyakutake şi Halley.

O aprovizionare masivă cu apă a sistemului Terra-Lună provenind din comete s-ar fi produs, în opinia specialiştilor americani, la puţin timp după formarea Lunii, în urmă cu 4,5 miliarde de ani.

 
 

Urmărește-ne pe Google News