Cum vaccinul anti-COVID-19 conține polietilenglicol, moderatoarea unei dezbateri organizate de Colegiul Medicilor referitoare la vaccinare, Ileana Toma, jurnalistă Sănătatea Press, a întrebat un cunoscut medic alergolog dacă există motive de îngrijorare.

Moderatoarea dezbaterii observase că, în mediul online, există o reticență din partea celor alergici la soia, deoarece polietilenglicolul se extrage din această plantă.

Cea care a răspuns întrebării este Diana Deleanu, profesor la UMF Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cunoscut alergolog din România.

„Nu ar trebui să fie o îngrijorare. Aș veni și cu câteva lămuriri. Polietilenglicolul este un lipid, o grăsime care se utilizează să acopere ARN-ul mesager, pentru a-l proteja.

Provine, ca producție, din grăsimile de soia, respectiv din sterolii de soia. Iar alergiile se fac la proteinele din soia. Așadar, din punct de vedere chimic, nu există legătură între lipidele din soia și proteinele din soia”, a spus dr. Diana Deleanu.

„Așadar, cine e alergic la soia își poate face vaccinul fără niciun fel de problemă”, a punctat medicul alergolog.

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, spunea pe 11 decembrie 2020 că avertismentul legat de administrarea vaccinului anti-COVID la persoane cu alergii este comună și normală, toate medicamentele și vaccinurile noi având această contraindicație.

Comentariul vicepreședintelui Societății Române de Epidemiologie a fost făcut în contextul în care Agenția de Reglementare a Medicamentului din Marea Britanie a avertizat atunci că vaccinul anti-COVID-19 este contraindicat persoanelor care suferă de alergii severe.

Urmărește-ne pe Google News