Rezultatele acestui studiu au fost, după cum urmează:
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari, produsele au prezentat între 2-9 aditivi. Cei mai răspândiți au fost E330 (acidul citric:cel mai versatil și mai folosit acid organic), aflat în 16 din cele 19 produse studiate, E331 (citratul de sodiu: aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor), aflat în 11 din cele 19 produse, și E954 (zaharina:aditiv alimentar cu rol de îndulcitor artificial), aflată în 9 din cele 19 produse.
Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă consumul a mai mult de 5g (echivalentul unei lingurițe) de sare zilnic. Cantitatea medie de sare consumată de o persoană zilnic este de 9-12 grame. Reducerea acesteia la mai puțin de 5g poate reduce riscul de boli cardiovasculare, infarct sau accident vascular cerebral. De altfel, în România, în perioada 2010-2016, 576.328 de persoane au suferit un accident vascular cerebral.
Din punctul de vedere al zahărului, cantitățile au variat între 1,8 și 12,6 grame/per plic (comparativ, o linguriță de zahăr are aproximativ 5g). Zahărul s-a numărat printre componentele a 78,94% din produsele studiate.
Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.
CITEȘTE ȘI:
Încep înscrierile pentru validarea producătorilor în programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”, în perioada 6-8 martie