În oţet
Ingrediente: 4 kilograme de castraveţi cornişon, 4 litri de apă,
1 litru de oţet, 1/2 cană de sare grunjoasă, 4 linguri de zahăr
3 bucăţi de hrean, 2 cepe, o căpăţână de usturoi, 1/2 cană boabe de piper, 10-12 foi de dafin
Mod de preparare: se spală castraveţii, se curăţă hreanul şi se taie fâşii, pe lungime. Se curăţă ceapa şi se taie peştişori. Se curăţă usturoiul. Se introduc castraveţii în borcane, în poziţie verticală, unul lângă altul, în aşa fel încât să rămână cât mai puţin spaţiu între ei. Se pun intercalat tulpini de hrean, bucăţi de ceapă şi căţei de usturoi. Apoi se pun la fiert 4 litri de apă împreună cu oţetul, sarea, zahărul, boabele de muştar, piperul şi foile de dafin. Se lasă să dea în câteva clocote până se topesc granulele de zahăr şi de sare. După ce s-a mai răcit lichidul se toarnă încet peste castraveţi până sunt acoperiţi complet. Se pun capacele şi se lasă la loc răcoros. Se consumă după 2 luni.
Truc: Alege castraveţii cât mai mici. Pune-i mai întâi în apă rece puţin sărată (10 g de sare la 1 l lichid), cât să-i cuprindă, şi ţine-i 3-4 ore, ca să devină mai elastici şi să iasă amărala din ei.
În saramură
Ingrediente: 5 kg de castraveţi, o legătură frunze de ţelină, 1 plic muştar boabe, 2 bucăţi de hrean, 4-5 g morcovi, 2 căpăţâni de usturoi, două linguri de piper boabe, o legătură de mărar uscat, 5 litri de apă, 5 linguri mari cu vârf de sare grunjoasă, câteva crengi de vişin cu frunze cu tot
Mod de preparare: Se spală castraveţii şi se pun într-un lighean. Se spală frunzele de ţelină. Hreanul şi morcovii se curăţă şi se taie felii. Se desface fiecare căpăţână de usturoi. La fundul fiecărui borcan se pun frunze de ţelină, apoi se aşază castraveţii în borcane. Printre ei se pun bucăţi de hrean şi felii de morcov pentru decor, boabe de muştar, de piper şi căţei de usturoi. Cei mai mari se pun la baza borcanului, iar cel mici mai spre gură. După ce s-a umplut borcanul se pun mărarul uscat şi apoi crenguţele de vişin. Se face saramura astfel: la 1 litru de apă se pune o lingură cu vîrf de sare grunjoasă şi se dă în clocot. Apoi se toarnă în borcane. Se face atât cât e nevoie ca să se umple bine fiecare borcan. Se pun apoi capacele şi se bagă în cămară, la loc răcoros.
Truc: crenguţele de vişin se pun încrucişate, ca să împiedice castraveţii să nu se ridice.