„Du-te, violează ucrainene, îți permit, dar nu-mi spune nimic. Și nu uita să o faci protejat!” Această conversație, între soție și soț, un soldat rus angajat în operațiunea „specială” a lui Putin, ar fi fost înregistrată de serviciile secrete ucrainene din regiunea Herson, în sudul țării. Un dialog de 30 de secunde în limba rusă care pare excesiv și puțin probabi, fiind mai degrabă subiect pentru o poveste extremă de propagandă.
Protagoniștii poveștii au fost urmăriți de echipa de investigații formată din jurnaliștii serviciului rus Radio Europa Liberă / Radio Liberty, un radiodifuzor din Europa de Est, Asia Centrală și Orientul Mijlociu finanțat de guvernul SUA, și de Schemes, echipa de investigații a serviciului ucrainean.
Dintr-o sursă din Sluzhba bezpeky Ukrayiny, SBU serviciul de informații Ucrainean, care a făcut publică conversația pe 12 aprilie, reporterii au primit numerele de telefon ale cuplului, aceleași pe care le folosiseră pentru a se înregistra pe rețeaua de socializare VKontakte.
🧵/link in last tweet. „Cmon there, rape Ukrainian women and dont tell me anything. Just dont forget about contraception!”. People were shocked with this conversation between Russian soldier and his wife, tapped by SBU in Kherson region. Together with @cxemu we found them. pic.twitter.com/0IPCLnbSxu
— Mark Krutov (@kromark) April 15, 2022
De acolo, prin fotografii și postări, nu a fost greu de reconstituit viața celor doi presupuși protagoniști ai acestei povești oribile.
S-ar numi Roman, are 27 de ani, născut în Orel, la 350 de kilometri sud-vest de Moscova, spre Harkov, și a servit în Divizia Dzerjinski a Gărzii Naționale, înainte de a se înrola în Regimentul 108 Aerian din Novorossiysk, care a participat la anexarea Crimeei în 2014. Aici s-ar fi mutat, în orașul de pe litoral Feodosia, împreună cu Olga, tot din Orel, soția sa cu care are un fiu de 4 ani.
Și ea ar fi cea care l-a „autorizat”, scriu jurnaliștii Rfl/Rl, să violeze femei ucrainene: „Dar să nu-mi spui nimic”, ar fi spus ea cu un hohot de râs. „Ah, deci ar trebui să le violez și să nu-ți spun nimic: chiar pot?”, răspunde soțul ei. „Da, ai permisiunea mea, dar folosește protecție”, răspunde ea, înainte ca amândoi să izbucnească în râs. Până acum, povestea continuă să pară exagerată, dar echipa de anchetă a mai săpat și i-a contactat la telefon.
„I-am sunat pe amândoi”, a spus jurnalistul rus Mark Krutov, pe Twitter, „și-au confirmat numele, vocile lor se potriveau cu cele înregistrate.” Roman și-a confirmat identitatea și a recunoscut că se află la Sevastopol, dar a negat că a fost la Herson și, mai ales, că e persoana care vorbește în apel. Olga, care și-a șters profilul de pe VKontakte pe 13 aprilie, a confirmat că soțul ei se află în orașul Crimeea, că este rănit și este internat, dar nu a mai vrut să răspundă la nicio întrebare și nu a mai răspuns niciodată la telefon.
„Sper doar că Roman nu a avut timp să profite de permisiunea pe care i-a dat-o soția lui”, conchide Krutov. „Poate că a fost doar o glumă stupidă, dar violurile în masă comise de soldații ruși în Ucraina sunt reale, sunt multe rapoarte oribile, unele chiar din regiunea Herson.”
Poate chiar a fost o glumă proastă, dar cu siguranță s -a transformat într-un simbol al atrocităților comise în timpul invaziei ruse a Ucrainei. Primul raport de denunțare a violurilor comise de soldații ruși a fost publicat de Human Rights Watch pe 3 aprilie, apoi au sosit altele după retragerea trupelor lui Putin din zona Kievului, însoțite de declarații ale politicienilor locali, începând cu președintele Volodimir Zelenski, și diplomați internaționali.
„Încă nu știm cât de mult a fost folosit, dar este clar că (violul ) făcea parte din arsenalul rusesc.”, a spus ambasadorul britanic în Ucraina, Melinda Simmons. „Femeile violate în fața copiilor lor, fetele în fața familiilor lor, ca un act deliberat de supunere!”
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia