De meserie asistent medical, Eugenia Smeureanu, o bucuresteanca in varsta de 59 de ani, si-a facut un obicei in a dona sange o data la doua luni. Nu a sarit peste nici o etapa, timp de 32 de ani: la fiecare 60 de zile ea se prezinta la Centrul de Transfuzie al Capitalei, convinsa ca gestul ei salveaza sute de vieti. Pana in prezent a donat peste 40 de litri de sange si va continua atat timp cat legea i-o va permite.
Este unul dintre donatorii vechi ai Centrului de Transfuzie al Municipiului Bucuresti, iar numele ei este in baza de date pentru a putea fi gasita ori de cate ori este nevoie de grupa ei de sange A pozitiv, pentru diferite urgente. Un organism uman adult are aproximativ 6 litri de sange, iar Eugenia a donat peste 40 de litri pana acum, adica cat pentru 9 oameni.
Este convinsa ca astfel ajuta la salvarea a zeci de vieti, mai ales ca numarul donatorilor a scazut la jumatate fata de anii precedenti. Spitalele bucurestene se confrunta cu o acuta lipsa de sange si de multe ori din acest motiv medicii sunt nevoiti sa amane operatiile programate, ba mai mult pacientii sunt rugati sa vina impreuna cu prieteni sau rude pentru ca acestia sa doneze sange pentru ei atunci cand urmeaza sa suporte o interventie chirurgicala.
A salvat astfel numeroase vieti
‘Faptul ca sunt cadru medical si lucrez si in hematologie, unde vad zilnic zeci de cazuri ce au nevoie disperata de sange, m-a determinat sa fiu eu insami o donatoare fidela. Stiu ca fiecare strop de sange poate salva o viata si cu acest gand m-am prezentat la medic pentru a dona cei 400 ml de viata la fiecare doua luni. Ma intristeaza faptul ca oameni ca mine sunt foarte putini in Bucuresti si mai ales ca cei ce fac astfel de gesturi vin mai mult pentru bonurile de masa sau invoirea de la serviciu ce se da in astfel de cazuri. Poate lumea nu este indeajuns de informata despre imensul bine pe care il poate face in doar 10 minute. Imi pare rau ca legea nu imi permite sa mai donez sange dupa varsta de 60 de ani, ne-a declarat Eugenia.
Este nevoie de 400 de voluntari zilnic
Potrivit specialistilor de la Centrul de Transfuzie, numarul donatorilor a scazut din cauza faptului ca o data cu integrarea Romaniei in UE se merge mai mult pe donarea benevola.
‘Pentru a acoperi necesarul de sange zilnic numai pentru Bucuresti am avea nevoie de cel putin 400 de persoane care sa doneze zi de zi. Din pacate, in prezent, la noi daca vin 60 de persoane pe zi. Si din acestea 60 cel putin 10 nu pot dona sange din diferite motive, fie au diverse boli, fie sunt prea tinere sau batrane. De multe ori trebuie sa apelam la alte centre de sange din tara, acolo unde cererea e mai mica, ne-a precizat medicul primar Doina Gosa, cea care se ocupa cu bazele de date ale donatorilor din Bucuresti.
In prezent se urmareste scoaterea bonurilor de masa in valoare de aproximativ 50 de lei, precum si reducerea de 50% a abonamentului pe transportul in comun timp de o luna, beneficii ce erau acordate pana acum celor care donau sange. ‘Pana cand vor fi destui cei care doneaza sange benevol, noi vom continua insa sa acordam aceste bonuri de masa, pentru ca si asa avem cu pana la 50% mai putini donatori fata de acum cinci ani, ne-a mai spus medicul Gosa.