Daniela Toma, 26 de ani, locuiește în aceeași casă cu bunica, 76 de ani, partenerul său și cei doi fii. S-a retras acolo la curte de la Ploiești după ce a născut al doilea copil, pe perioada concediului de maternitate.
Bunica are diabet
Faptul că petrec timp sub același acoperiș a fost principalul argument pe care l-a folosit Daniela ca să își convingă bunica să se imunizeze: „I-am spus că deja nu mai e vorba despre ce crede ea – spunea că e resemnată cu gândul că va muri, având în vedere vârsta. Dacă nu se vaccinează pentru ea, măcar să se gândească la noi”, povestește tânăra.
Bunica ei nu era deloc convinsă că ar trebui să-și facă vaccinul anti-COVID, cu toate că, bolnavă de diabet, se număra printre persoanele vulnerabile.
Ce i-a spus medicul
„Am încercat mai mult timp, am trimis-o întâi, în vară, spre medicul de familie, care i-a răspuns evaziv”, spune tânăra. Evazivul a însemnat, de fapt, frică pentru bunica.
Doctorul i-a zis bunicii ei că nu își asumă posibilele reacții adverse, având în vedere boala sa. Tânăra crede că medicul mai degrabă a speriat-o și că de aceea a renunțat atunci.
Preotul de la biserica unde bunica ei participă la slujbe nu le-a vorbit credincioșilor despre vaccinare nici pro, nici contra, mai spune Daniela. În Mizil, oraș cu 16.000 de locuitori, incidența în al patrulea val al pandemiei a fost 6,5 la mia de locuitori.
În țară erau vaccinate aproape 40% dintre persoanele înte 70 și 79 de ani și 20% dintre cele peste 80, potrivit datelor Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV).
Pe 24 octombrie, însă, pledoaria emoțională a Danielei a funcționat și femeia a acceptat să meargă la un centru de vaccinare pentru prima doză Pfizer.
Atunci doar a durut-o mâna după injecție.
Pentru ca bunica fetei să facă și a doua doză, Daniela și partenerul ei au condus cam 37 de kilometri de la Mizil la Ploiești, căci centrele de vaccinare din regiune închiseseră cu o oră mai devreme decât programul afișat. S-au dus seara cu gândul că va fi mai liber, dar n-au mai găsit pe nimeni.
În urma rapelului din noiembrie, a avut febră 38 de grade, însă s-a pus repede pe picioare.
„La noi nu a ajuns nicio campanie de vaccinare”
„Eu mi-am făcut temele singură, la noi nu a ajuns nicio campanie de vaccinare”, explică Daniela, absolventă de științe economice la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești.
Și-a ales cu grijă sursele, a exclus rețelele de socializare de pe listă și a citit studii în engleză. Așa a aflat că vaccinul era sigur și pentru femeile însărcinate, însă medicul ei i-a recomandat să aștepte până după naștere.
La trei săptămâni după ce al doilea ei copil a venit pe lume, s-a imunizat.
„Mulți cunoscuți s-au vaccinat cu Johnson nu dintr-o convingere pentru sănătate, ci ca să meargă în diferite locuri. Și au ales Johnson pentru că se putea emite certificatul verde rapid”.
Daniela se bucură că măcar bunica i-a ascultat sfatul; părinții încă nu vor să facă o primă doză anti-COVID. Nu îi mai sperie nici avertizările cum că ar putea avea o formă gravă a bolii și să ajungă la terapie intensivă. „Vin cu argumentul că poți să mori și de la vaccin”, spune tânăra.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro