Născut pe 1 septembrie 1955, Mokhber, ca și Raisi, este considerat un apropiat al Ayatollahului Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate problemele de stat. Mokhber a devenit prim-vicepreședinte în 2021, când Raisi a fost ales președinte, a relatat Reuters.

Conform Constituţiei iraniene, dacă preşedintele nu își poate exercita funcția, primul vicepreşedinte va prelua funcţiile preşedintelui până la organizarea de alegeri în termen de maximum 50 de zile, iar acesta este Mohammad Mokhber, scrie news.ro.

În cazul în care un preşedinte moare în timpul mandatului, articolul 131 din Constituţia Republicii Islamice spune că primul vicepreşedinte, adică Mohammad Mokhber, preia conducerea, cu confirmarea liderului suprem Ali Khamenei.

Prim-vicepreşedintele în Iran este o funcţie numită, nu aleasă. Vicepreşedintele a preluat o parte din atribuţiile prim-ministrului după ce funcţia a fost abolită în 1989, a notat Mediafax. În Iran există mai mulţi vicepreşedinţi numiţi care îndeplinesc simultan funcţii în Iran, iar aceştia lucrează în principal ca membri ai cabinetului. Funcţia pe care o deţine Mokhber este considerată „prima între egali”.

Raisi l-a numit pe Mokhber ca prim-vicepreşedinte în august 2021, la scurt timp după ce a preluat funcţia. El este a şaptea persoană care ocupă această funcţie de la revizuirea constituţiei.

Înainte de numirea sa în funcţia de vicepreşedinte, Mokhber a ocupat timp de 14 ani funcţia de şef al Setad din Iran, un puternic conglomerat economic. Organizaţia, care se află sub controlul direct al liderului suprem iranian Khamenei, are o valoare estimată la zeci de miliarde de dolari, potrivit unei anchete Reuters.

Sub supravegherea lui Mokhber, Setad a dezvoltat vaccinul iranian împotriva coronavirusului, Coviran Barekat, la apogeul pandemiei COVID-19. Însă eficacitatea vaccinului a fost pusă sub semnul întrebării, fiind raportate cazuri de persoane care au suferit reacţii medicale severe după ce l-au primit.

În 2010, Uniunea Europeană l-a inclus pe Mokhber pe o listă de persoane și entități pe care le sancționa pentru presupusa implicare în „activități nucleare sau de rachete balistice”. Doi ani mai târziu, el a fost scos de pe listă, a notat Reuters.

Un elicopter în care se aflau mai mulţi oficiali, între care preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, s-a prăbușit duminică, 19 mai, într-o zonă muntoasă din nord-vestul Iranului. Echipele de căutare şi salvare au ajuns la locul accidentului, iar televiziunea de stat a anunțat luni dimineață că nu este „niciun semn de viaţă” la locul prăbuşirii. După scurt timp, agenţia de știri Mehr a anunţat că Raisi a murit.

 
 

Urmărește-ne pe Google News