„Legală nu este. Dacă părinţii strâng bani, după opinia mea, aduc mult mai multă imagine negativă şcolii şi chiar unii părinţi se antagonizează în raport cu şcoala cu aceste fonduri, pentru că nimănui nu îi convine să scoată din buzunar. Chiar dacă părintele consideră că în felul acesta sprijină copilul, nu se bucură când scoate bani din buzunar şi îi pune într-un fond al clasei. Mai bine să învăţăm să facem proiecte, să găsim resurse din bani europeni sau alte resurse şi să încercăm să aducem în şcoli ceea ce şcoala impune ca o necesitate. Este un ordin de ministru de mulţi ani de zile. Poate că întărim în lege”, a declarat Andronescu, luni seara, la Digi 24.
Ministrul a adăugat că profesorii „au obligaţia” să nu se amestece în strângerea unei asemenea resurse spunând că „Nu este o idee bună”.
Strângerea de bani de la părinţi pentru aşa-numitele fonduri ale clasei şi ale şcolii, practicată înainte de începerea anului şcolar, este veche de câteva zeci de ani. Dacă, înainte de 1990, aceasta era o veritabilă regulă neoficială în majoritatea unităţilor de învăţământ, în ultimii ani, colecta de bani de la părinţi a fost declarată drept ilegală de către şefii Educaţiei. În ciuda acestui fapt, în multe şcoli, tradiţia fondurilor clasei şi şcolii este prezentă în continuare, banii fiind destinaţi, cel puţin teoretic, cumpărării de materiale didactice şi diferitelor reparaţii.