Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a invocat datele preliminare din Asia care indică faptul că subvarianta Omicron BQ.1 are „capacitatea de a eluda considerabil răspunsul sistemului imunitar”. Pentru moment, nu există dovezi că această tulpină duce la o severitate mai mare a bolii în comparație cu celelalte variante Omicron aflate în circulație, a precizat ECDC.

„Țările ar trebui să rămână vigilente la semnalele de apariție și răspândire a BQ.1 și să păstreze testarea reprezentativă”, a îndemnat directoarea ECDC, Andrea Ammon.

ECDC a precizat că este de așteptat ca administrarea unor doze suplimentare de rapel să fie necesare pentru persoanele cele mai expuse riscului de îmbolnăvire severă.

În prezent, Franța are cea mai mare proporție de eșantioane care au fost testate pozitiv pentru subvarianta Omicron BQ.1, 19% dintre eșantioanele colectate fiind cu această tulpină.

Belgia este următoarea, cu 9% din probe. Săptămâna trecută, medicul specialist în boli infecțioase Yves Van Laethem a declarat în cadrul unui briefing de presă organizat de Ministerul belgian al Sănătății că „există șanse mari ca aceasta să devină dominantă în următoarele săptămâni”.

Deși cele mai recente subvariante Omicron cauzează, de obicei, o îmbolnăvire mai puțin gravă decât tulpinile anterioare ale virusului, liderii din domeniul sănătății se tem că răspândirea lor rapidă – combinată cu reapariția gripei – ar putea însemna o nouă iarnă grea. Sistemele de sănătate și personalul au fost epuizate de pandemie, în timp ce milioane de oameni care se luptă să-și plătească facturile la energie vor fi vulnerabili în fața unor temperaturi scăzute.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News