În aceeași zi, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a transmis că noua mutaţie COVID riscă să devină dominantă în Europa în „lunile următoare”.
„Interdicţiile temporare de călătorie nu ţin cazurile în afara țărilor. De obicei, în momentul în care țările sunt conștiente că există un risc de import al virusului, acest lucru s-a întâmplat deja”, a declarat pentru CNN dr. Margaret Harris, purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății.
OMS a mai transmis că aceste interdicții de călătorie impuse recent de mai multe state sunt, așa cum spunea recent și epidemiologul american Anthony Fauci, un mod de a câștiga timp ca autoritățile să poată lua măsuri pentru gestionarea situației.
Durata interdicției de călătorie ar trebui utilizată pentru a intensifica supravegherea, inclusiv pentru a analiza cum și unde vor fi testați oamenii și ce se va întâmpla atunci când vor exista cazuri pozitive, care este situația în spitale, cum poate fi accelerată vaccinarea și ce sfaturi transmiţi oamenilor pentru a-i ajuta să se protejeze, a susţinut purtătorul de cuvânt al OMS.
Motivul pentru care OMS nu este de acord cu interdicţiile de călătorie nu este doar pentru că dăunează ţărilor care le impun, ci şi pentru că limitează cu adevărat răspândirea lucrurilor critice, cum ar fi materialele și proviziile de care multe state au nevoie pentru a răspunde la acest val pandemic, mai transmite purtătorul de cuvânt al organizației.
„Probabil varianta Omicron există în mult mai multe ţări. Este pur şi simplu o chestiune de testare”, a punctat Margaret Harris.
ECDC: Varianta Omicron riscă să devină dominantă în UE în lunile următoare
Varianta Omicron, noua mutaţie COVID, riscă să devină dominantă în Europa în „lunile următoare” dacă primele tendinţe observate se confirmă, a avertizat joi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), informează Agerpres, care preia AFP şi Reuters.
„Datele preliminare sugerează un avantaj substanţial” al noii variante Omicron asupra variantei Delta, în prezent dominantă, iar modelele matematice arată că „Omicron ar putea provoca mai mult de jumătate din infecţiile cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 în UE în lunile următoare”, precizează ECDC, într-un comunicat.
Dar există în continuare numeroase incertitudini, iar viteza cu care Omicron ar putea deveni majoritară va depinde de avantajul noii variante asupra celor precedente, precum şi de amploarea infecţiilor de COVID-19, mai menţionează ECDC.
Tot joi, consilierul ştiinţific principal al guvernului francez, Jean-Francois Delfraissy, a estimat că Omicron ar putea lua locul Delta ca variantă dominantă încă din luna ianuarie.
În România, Ministerul Sănătății a anunțat că, dintre cele trei persoane confirmate cu COVID la întoarcerea în țară din Africa de Sud, două prezintă „suspiciune înaltă” de infectare cu varianta Omicron.
Noua mutație COVID, anunțată pe 24 noiembrie către OMS, a fost deja confirmată în 16 țări europene.
Noua variantă, semnalată de Africa de Sud pe 24 noiembrie şi confirmată deja într-un număr tot mai mare de ţări, provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează însă că varianta Omicron se transmite mai uşor decât Delta, cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.