Incidentul s-a produs lângă satul Novoluganske, pe linia de front cu separatiştii proruși, unde mai mulţi responsabili ucraineni s-au deplasat în contextul tensiunilor cu Moscova.

„Soldații noștri sunt pregătiți pentru orice scenariu”

„Ministrul a căutat adăpost, în timp ce mai multe obuze de mortieră au aterizat în apropiere. La scurt timp după bombardare, el a acordat interviuri presei internaționale”, a precizat CNN, care notează că mai multe cartușe au aterizat „la câteva sute de metri de grup”.

„Am vorbit cu soldații de pe teren. Spiritul este incredibil, sunt curajoși, toți băieții sunt pregătiți pentru orice scenariu”, a declarat Monastîrski. Demnitarul a transmis că nu a fost prima dată „în foc deschis”.

„Sunt unități Wagner pe teritoriul nostru”

„Avem informații despre înaintarea armatei ruse de-a lungul teritoriului nostru”, a completat ministrul. 

Există și informații că anumite unități Wagner au intrat pe teritoriul nostru. Scopul lor este de a organiza sabotaje pe teritoriul nostru.

Denis Monastîrski:

Cine este Wagner, forța paramilitară privată rusă

Wagner este o forță paramilitară rusă privată, mult timp asociată cu separatiștii din estul Ucrainei, care s-a desfășurat și în Libia, Siria sau Republica Centrafricană, printre altele.

Guvernul rus neagă orice legătură cu Wagner sau cu alți contractori militari privați.

În ultimele zile, forțele armate ucrainene au raportat o creștere a tirurilor cu arme grele împotriva pozițiilor ucrainene de-a lungul a ceea ce este cunoscut sub numele de linia de demarcație.  

Ministerul ucrainean al apărării a declarat că până sâmbătă, la ora locală 17.00, „au fost înregistrate 70 de încălcări ale regimului de încetare a focului de către forțele de ocupație ruse, dintre care 60 prin folosirea de arme interzise de acordurile de la Minsk”.

Ministerul a mai spus că doi militari ucraineni au fost uciși și patru au fost răniți, sâmbătă.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a repetat sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că Ucraina nu intenționează să lanseze o ofensivă împotriva regiunilor separatiste, așa cum susțin liderii republicilor autodeclarate Luhansk și Donețk. 

„Nu planificăm nicio ofensivă, dar nu vom permite tirurile asupra pozițiilor trupelor noastre și ale așezărilor umane”, a transmis Reznikov.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News