Potrivit ziarului financiar britanic, unii membri ai echipei de tranziție și-au anunțat deja planul de a scoate SUA din OMS în data de 20 ianuarie. Retragerea SUA înseamnă, de fapt, retragerea celei mai importante surse de fonduri pentru OMS, ceea ce va afecta capacitatea organizației de a răspunde la crize de sănătate publică, cum a fost pandemia de COVID-19.

„America va lăsa un gol imens în finanțarea și conducerea sănătății globale. Nu văd pe nimeni care să umple breșa”, a spus Lawrence Gostin, profesor de sănătate globală la Georgetown Law, adăugând că planul de retragere „din prima zi” ar fi „catastrofal” pentru întreaga lume.

SUA sunt cel mai mare donator al OMS, contribuind cu 16% la bugetul din perioada 2022-2023.

Vestea cu privire la posibila ieșire a SUA din OMS vine după ce Donald Trump l-a nominalizat pe antivaccinistul și conspiraționistul Robert F. Kennedy Jr. la conducerea Departamentului de Sănătate.

În 2020, Trump a inițiat procesul de părăsire a OMS pe fondul răspândirii COVID-19, acuzând acest organism că se află sub controlul Chinei. Procesul nu a fost dus însă până la capăt, iar succesorul său, Joe Biden, a reluat relațiile cu OMS încă din prima sa zi de mandat la Casa Albă.

Ashish Jha, fost coordonator al răspunsului anti-COVID-19 pentru președintele Biden și decan al Școlii de sănătate publică din cadrul Universității Brown, a declarat că echipa de tranziție a lui Trump mizează pe retragerea „din prima zi” ca „simbol” al inversării deciziei lui Biden.

Potrivit lui Jha, unii membri ai echipei de tranziție au pledat pentru rămânerea în OMS cu condiția reformării organizației, dar au pierdut în fața celor care au insistat pentru întreruperea relațiilor.

OMS este un organism-cheie în dezvoltarea și distribuirea vaccinurilor, precum și a altor tratamente în timpul urgențelor de sănătate, a notat Jha.

În opinia lui Gostin, OMS se va confrunta cu „ani foarte slabi” și „se va lupta să răspundă la urgențe de sănătate”. „Va trebui să își reducă în mod considerabil personalul științific”, a avertizat el, referindu-se la eventualitatea retragerii SUA.

Este puțin probabil ca țările europene să acopere golul lăsat de SUA, iar China ar putea încerca să exercite mai multă influență în cadrul OMS. „Nu ar fi o mișcare inteligentă, deoarece ar ceda conducerea Chinei”, a spus profesorul american.

Echipa de tranziție a lui Trump nu a comentat direct potențiala retragere. Nici OMS nu a comentat, în timp ce șeful organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și-a exprimat dorința de a continua colaborarea cu SUA. „Cred că liderii americani înțeleg că SUA sunt în siguranță dacă și restul lumii este în siguranță”, a subliniat directorul general al OMS.

 
 

Urmărește-ne pe Google News