Anunțul vine după ce site-ul Politico a anunțat, sâmbătă, că i s-au trimis prin e-mail documente de campanie, inclusiv cercetări interne efectuate cu privire la partenerul lui Donald Trump, senatorul din Ohio, J.D. Vance.

„Aceste documente au fost obținute ilegal din surse străine ostile Statelor Unite, menite să interfereze cu alegerile din 2024”, a declarat un purtător de cuvânt al campaniei pentru BBC.

Politico a confirmat autenticitatea documentelor. BBC nu a verificat în mod independent aceste afirmații.

Echipa de campanie nu a oferit alte detalii sau vreo dovadă care să lege scurgerea acestor documente de hackerii iranieni sau de guvernul iranian.

Însă declarație survine la o zi după ce Microsoft a publicat un raport care indică faptul că hackerii iranieni au vizat campania unui candidat la președinția SUA nenumit în iunie.

Centrul de analiză a amenințărilor Microsoft (MTAC) a declarat că echipei de campanie i s-a trimis un e-mail de tip spear phishing – un mesaj conceput să pară de încredere pentru a determina ținta să dea clic pe un link rău intenționat.

„În ultimele câteva luni, am asistat la apariția unei activități semnificative de influențare din partea actorilor iranieni”, se arată în raportul MTAC.

Purtătorul de cuvânt al campaniei Trump, Steven Cheung, a declarat că tentativa de hacking din iunie menționată în raportul MTAC „coincide cu momentul apropiat al selecției de către președintele Trump a unui candidat la vicepreședinție”.

„Iranienii știu că președintele Trump le va opri domnia terorii, așa cum a făcut-o în primii săi patru ani la Casa Albă”, a spus Steven Cheung.

Politico a dezvăluit că de la sfârșitul lunii iulie a început să primească e-mailuri de la o persoană care s-a identificat doar ca „Robert” folosind un cont de e-mail AOL.

Site-ul de știri a spus că fișierul Vance avea 271 de pagini și se baza pe informații disponibile public despre trecutul și declarațiile lui Vance.

De asemenea, de pe același cont de e-mail a fost trimis o parte dintr-un document de cercetare despre senatorul din Florida Marco Rubio, care a fost și candidat la vicepreședinție, se arată în comunicat.

Campaniile prezidențiale cercetează în mod obișnuit potențialii nominalizați la vicepreședinție pentru a descoperi orice dezvăluiri potențial jenante. Politico a raportat că unele dintre criticile anterioare – și bine-cunoscute – ale domnului Vance la adresa lui Trump au fost etichetate în document drept „potențiale vulnerabilități”.

Raportul Microsoft a precizat: „Operațiunile de influență iraniene activate cibernetic au fost o caracteristică consecventă a cel puțin ultimelor trei cicluri electorale din SUA”.

Microsoft a lansat un raport similar în timpul alegerilor din 2020, spunând că hackerii iranieni au vizat campanii prezidențiale.

Surse de securitate americane au avertizat, de asemenea, despre un complot iranian de asasinare a lui Trump, fără legătură cu tentativa de împușcare de luna trecută din Pennsylvania.

Departamentul de justiție al SUA a acuzat, marți, un pakistanez despre care se presupune că ar avea legături cu Iranul de complot pentru asasinarea oficialilor americani, inclusiv a fostului președinte american.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News