Bryan Lanza, un strateg vechi al Partidului Republican care a colaborat cu echipa de campanie a lui Donald Trump, a declarat într-un interviu acordat sâmbătă pentru BBC că președintele reales al SUA îi va cere șefului statului ucrainean, Volodimir Zelenski, o „viziune realistă pentru pace”. Lanza a susținut că Trump se va axa pe obținerea păcii, nu pe returnarea teritoriilor ocupate de ruși, inclusiv Crimeea.

„Dacă preşedintele Zelenski vine la masă şi spune, ei bine, putem avea pace doar dacă avem Crimeea, ne arată că nu este serios. Crimeea a dispărut. Şi dacă prioritatea ta este de a recupera Crimeea şi de a avea soldaţi americani care să lupte pentru a recupera Crimeea, atunci eşti pe cont propriu”, a spus acest strateg al Partidului Republican.

Întrebat despre aceste declarații, un purtător de cuvânt al echipei de tranziţie a lui Trump a subliniat că Lanza nu a vorbit în numele președintelui reales.

„Bryan Lanza a fost un contractor pentru campanie. Nu lucrează pentru preşedintele Trump şi nu vorbeşte în numele lui”, a precizat acest purtătorul de cuvânt.

Pe de altă parte, Kremlinul s-a arătat deschis ideii ca Donald Trump să aibă o abordare tranzacțională în privința războiului din Ucraina, un risc evocat de oponenții miliardarului newyorkez. Ba mai mult, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al conducătorului rus Vladimir Putin, recurge la declarații care să-l convingă pe Donald Trump să discute pe tema pretențiilor Kremlinului și să le accepte în cele din urmă.

„Trump a vorbit în timpul campaniei sale electorale despre modul în care percepe totul prin înţelegeri, că poate face înţelegeri care vor duce pe toată lumea la pace. El nu vorbeşte despre dorinţa de a provoca o înfrângere strategică Rusiei, iar acest lucru îl distinge favorabil de actuala administraţie Joe Biden”, a spus Peskov într-un interviu acordat propagandistului pro-Kremlin Pavel Zarubin.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump a spus că va găsi o soluţie pentru a pune capăt războiului „în 24 de ore”, dar nu a explicat cum va face acest lucru.

Zelenski şi Trump au vorbit la telefon săptămâna aceasta, după alegerile organizate marți în SUA. Discuția a avut loc în prezența celui mai bogat om din lume, Elon Musk, care a făcut campanie pentru Donald Trump. Nu se știe deocamdată ce au vorbit cei trei.

Rusia a anexat Peninsula Crimeea în martie 2014. Opt ani mai târziu, a lansat o invazie pe scară largă și a ocupat 20 la sută din teritoriul Ucrainei. Potrivit unor oficiali ruși, Kremlinul intenționează să ocupe întreaga regiune Donbas, formată din Luhansk și Donețk, până la învestirea lui Donald Trump, programată la 20 ianuarie 2025. Kremlinul speră ca Trump să accepte cedări teritoriale în schimbul unui presupus acord de pace în Ucraina și să-i ofere un avantaj în eforturile sale de a slăbi Uniunea Europeană și NATO.

Urmărește-ne pe Google News