În 2016, morțile a trei bebeluși la Spitalul Județean de Urgență din Suceava au zguduit comunitatea locală. 

Trei copii abia născuți au murit la spitalul din Suceava într-un interval de 7 luni. Aceștia au fost: 

  • Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore);
  • Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile);
  • Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile).

Investigația echipei GSP/Libertatea a expus faptul că toți fuseseră infectați cu Pseudomonas aeruginosa, bacteria piocianic.

Spitalul Județean de Urgență din Suceava | Foto: Agerpres

Într-o expertiză finalizată de IML Iași după 5 ani, în 2021, s-a demonstrat că „infectarea cu bacteria Pseudomonas aeruginosa s-a realizat în secțiile spitalului”.

Mai mult, supraexpertiza a scos la iveală că inclusiv coloana de apă a spitalului era contaminată cu bacteria piocianic.

Dosarul evenimentelor dramatice din 2016 a fost trimis în instanță anul trecut și a primit termen în 23 februarie 2022, când spitalul nu și-a trimis un avocat, ci i-a fost repartizat unul din oficiu.

Nicio persoană fizică nu a primit calitatea de inculpat. Spitalul a fost inculpat, ca instituție. Practic, singura persoană care a plecat după scandalul din spital din 2016 a fost directorul medical Tiberius Brădățan.

Tiberius Brădățan | Foto: newsbucovina.ro

Contre cu ministerul

6 ani mai târziu, cu o lună și jumătate înaintea primului termen din instanță, pe 5 ianuarie 2022, Tiberius Brădățan a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Brădățan a vorbit rar în prima sa jumătate de an la MS, fiind „taxat” după o serie de declarații din care lăsa să se înțeleagă că pastilele de iod nu vor mai fi distribuite către populație „decât în caz de accident nuclear”.

„Domnul secretar de stat Tiberius Brădățan a prezentat doar un punct de vedere personal, nefiind la curent cu acest subiect”, a fost contra oficială a ministerului, citat de Ziare.com

Cum a ajuns însă Brădățan în funcție?

Propus de PSD Suceava

Brădățan fusese propus pentru funcție la sfârșitul lui 2021, în urma unei decizii a Biroului Permanent Județean al PSD Suceava, conform ziarului local Monitorul de Suceava. Funcțiile de secretar de stat sunt atribuite politic. 

Cunoscut drept un PSD-ist de frunte în Bucovina, Brădățan a candidat în mai multe rânduri pentru funcții importante din partea Partidului Social Democrat, partid care l-a propus pentru scaunul de ministru al sănătății și pe Alexandru Rafila.

În 2016, Brădățan a pierdut alegerile pentru Primăria Suceava în fața PNL-istului Ion Lungu. A luat aproape 12.000 de voturi (32,1%), față de cele 15.286 ale câștigătorului (41,13%).

Alegerile au avut loc în iunie, cu 3 luni înainte ca Brădățan să-și dea demisia din funcția de conducere a spitalului.

A mai fost și pe vremea lui Pintea

Ioan Stan, șeful PSD Suceava, îl califica pe Brădățan drept „un profesionist” și spunea că acesta are o relație foarte bună cu ministrul Rafila.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila | Foto: Agerpres

Brădățan a candidat și pentru postul de deputat PSD în 2020 și a mai fost subsecretar de stat și secretar de stat în timpul mandatului Sorinei Pintea.

Libertatea i-a solicitat ministrului Rafila să ofere public criteriul selecției și angajării lui Tiberius Brădățan ca secretar de stat. Până la publicarea acestui articol, ministerul nu a dat un răspuns.

Vineri, 5 septembrie 2022, este data următorului termen din dosarul celor trei copii care s-au infectat și au murit la spitalul din Suceava. 

Urmărește-ne pe Google News