Misiunea, care a inclus prima ieşire privată în spaţiu din lume, este considerată una istorică, în contextul în care a ajuns la o altitudine mai mare decât oricare alta atinsă de om în ultimii 50 de ani – 1.400 kilometri.

Este vorba despre cea mai înaltă orbită terestră parcursă vreodată de oameni, peste recordul din 1966, când misiunea Gemini 11 a NASA a ajuns la 1.373 kilometri.

Totodată, aceasta a fost, în premieră, o misiune finanţată şi operată privat.

Considerată una dintre cele mai periculoase etape ale unei misiuni spațiale, întoarcerea pe Pământ a prespus efectuarea așa-numitei „arderi de de-orbitare”.

Din cauza presiunii și a frecării provocate de impactul cu aerul, la o viteză de aproximativ aproximativ 27.000 de kilometri pe oră, nava spațială a atins temperaturi de până la 1.900 de grade Celsius.

În același timp, echipajul a trebuit să rămână la temperaturi suportabile, fiind protejat de scutul termic al Crew Dragon.

Capsula a ajuns în ocean, de unde, după o plutire scurtă, este scoasă de echipele de salvare și urcată pe o barcă specială, denumită „cuibul dragonului”. După o serie de verificări de siguranță, echipajul va putea ieși din capsulă.

La misiune au participat comandantul Jared Isaacman, directorul general al companiei financiare Shift4 Payments, prietenul său şi fostul pilot al US Air Force Scott „Kidd” Poteet şi inginerii de operaţiuni ai SpaceX Anna Menon şi Sarah Gillis.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News