A fost găsită o victimă, în urma alunecării masive de teren, a anunţat Poliţia într-un scurt comunicat. De asemenea, a publicat ulterior lista cu numele celor zece persoane dispărute, doi copii de 2 şi 13 ani şi opt adulţi, precizând că trupul găsit nu a fost identificat.
Sprijiniţi de echipe de salvare suedeze, căutătorii norvegieni au scotocit vineri locuinţele distruse de alunecarea de teren produsă la primele ore ale zilei de 30 decembrie şi care, până în prezent, nu au fost accesibile, înainte de a fi întrerupţi de lăsarea întunericului.
Operaţiunile de căutare se vor derula în special cu resurse aeriene. Până luni la orele 15.00, este interzis zborul oricăror avioane deasupra zonei în care s-a produs alunecarea de teren.
Autorităţile speră să găsească supravieţuitori în resturile locuinţelor care s-au scufundat când pământul a alunecat.
1.000 de persoane au fost evacuate
Imaginile catastrofei din Norvegia, unde pământul a înghițit zeci de case și 10 oameni sunt de negăsit în craterul uriaș. Peste 30 de case au fost distruse, dar oficialii spun că s-ar putea pierde mai multe, deoarece marginile craterului lăsat de alunecarea de teren se rup încă.
Miercuri, circa o mie de persoane au fost evacuate din locuinţe în urma acestei alunecări de teren produse în localitatea Ask, din municipalitatea Gjerdrum, un oraş cu 5.000 de locuitori, situat la nord-est de capitala norvegiană. Se vor putea întoarce la casele lor abia după ce zona va fi securizată.
Potrivit Direcţiei norvegiene a apelor şi energiei (NVE), alunecarea de teren a cuprins un teren cu o lăţime de 350 de metri şi o lungime de 800, iar solul este în continuare instabil. Zece persoane au fost rănite, una dintre acestea, în stare gravă, fiind transportată la Oslo.
Sosită la faţa locului, prim-ministrul Erna Solberg a subliniat că această alunecare de teren este „una dintre cele mai mari” petrecute vreodată în ţara sa.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Sursă foto: EPA