Costuri aproximative ingrediente: ulei – 0,10 lei, făină – 0,35 lei, ouă – 2 lei, sare – 0,05 lei, lapte – 1 leu, zahăr – 0,50 lei, vanilie şi zahăr vanilat – 1 leu, mere – 3 lei, unt – 2 lei. Total: 10 lei.
Ingrediente: 3 linguri ulei, 5 linguri cu vârf făină, 5 ouă, o cană de lapte, o cană de zahăr (200 g), 50 g unt, 5 mere, 2 plicuri zahăr vanilat, vanilie, 5 linguri de apă.
Preparare: Umplutura: merele se taie cubuleţe şi se pun în cratiţă, împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr şi cu untul. Se ţin pe foc cca 3 minute, amestecând, se adaugă vanilia, se amestecă uşor, se ia de pe foc şi se lasă să se răcescă.
Cojile: Apa, uleiul şi sarea se ţin pe foc până când se atinge punctul de fierbere, se adaugă jumătate din făină, se amestecă iute, ca să se înglobeze uniform făina, până când aluatul se desprinde uşor de pereţii vasului. Se ia de pe foc şi se amestecă în continuare, până când se răcoreşte. Se incorporează trei ouă, unul câte unul, amestecând. Se toarnă aluatul sub forma unor batoane de 10-12 cm. Se pun la copt mai întâi la temperatură mare (180 gr), apoi la temperatura moderată (120 gr), fără a deschide cuptorul în primele 10-15 minute. Când cojile sunt uscate se scot din cuptor, se lasă să se răcească, apoi se taie pe o latură.
Crema: Se fierb 200 ml de lapte la foc mic. Separat se amestecă două ouă cu restul de făină, de zahăr şi cu 100 ml lapte. Compoziţia aceasta se amestecă în laptele fiert, până când se îngroaşă. Se ia de pe foc, se pune zahărul vanilat şi se amestecă bine. Crema se pune rece în mijlocul cojilor.