Fenomenul ce urmează să aibă loc în dimineaţa zilei de marţi va putea fi văzut din mai toate oraşele importante de pe bătrânul continent, maximul eclipsei (85 % din Soare acoperit de umbra selenară) producându-se în nordul Suediei. O altă caracteristică interesantă e eclipsei este că ea se produce imediat după ce Pământul se va afla la periheliu ( 3 ianuarie), adică distanţa minimă a Pământului faţă de Soare.
Potrivit astro-info.ro, în România „eclipsa debutează în jurul orei 9.03 în sud-vestul ţării, penumbra Lunii deplasandu-se spre nord-est. La ora 9.14 eclipsa a început în întreaga ţară. Fenomenul avansează încet deasupra orizontul sud-estic. Maximul se produce în jurul orei 10.30. În funcţie de poziţia geografică maximul se produce mai devreme sau mai tarziu de aceasta oră. Magnitudinea eclipsei la maxim pe teritoriul României este cuprinsă între 0.740 (74%) în sud si 0.79 (79%) în nord. Capitala va avea parte de o eclipsa de magnitudine 0.753 (75.3%) la ora 10.35. După momentul maximului eclipsa îşi continuă cursul, Luna eliberând încet discul Soarelui. Sfarsitul eclipsei se produce incepand cu ora 12.00 in vestul tarii, urmand ca la ora 12.16 penumbra Lunii sa paraseasca si estul extrem al tarii noastre (Dobrogea), cu aceasta terminandu-se in Romania eclipsa de Soare din 4 ianuarie 2011”.
Pentru a o observa fără pericol, protejaţi-vă ochii folosind ochelari speciali. Specialiştii avertizează că lumina puternica poate provoca afecţiuni oculare grave, dacă nu sunteţi protejaţi sufient.
O eclipsa de Soare cu magnitudine mai mare se va produce pe teritoriul Romaniei, abia pe 12 august 2026.