Evenimentul a fost vizibil, mai întâi, pe coasta de vest a Mexicului, începând cu ora 18.07 GMT (21.07, ora României). Traiectoria traversează apoi 15 state americane, din Texas până în Maine, înainte de a se încheia în estul Canadei.
Mai multe imagini cu eclipsa totală de Soare au apărut pe agențiile internaționale de presă.
Eclipsa totală s-a încheiat pentru Statele Unite ale Americii
După ce a traversat mai multe state, din Texas până în Maine, eclipsa totală s-a încheiat pentru Statele Unite ale Americii.
Provincia canadiană Newfoundland este ultimul loc de pe uscat unde se poate vedea eclipsa.
Când este următoarea eclipsă totală de Soare
Următoarea eclipsă totală de Soare în lume este pe 12 august 2026. Fenomenul se va limita la Groenlanda, Islanda, Spania, Rusia și o mică zonă a Portugaliei.
În SUA, următoarea eclipsă totală are loc pe 22 august 2044, în Dakota de Nord și de Sud și Montana, plus nordul Canadei.
În Europa, o eclipsă parțială va fi putea fi observată pe 29 martie 2025.
„Cea mai tare nuntă din istorie”
Aproape 400 de cupluri s-au căsătorit în Russellville, Arkansas, în timpul eclipsei, inclusiv Carlotta Cox și Matthew Holloway, un cuplu din Knoxville, Tennessee, „Cea mai tare nuntă pe care ai putea-o avea vreodată”, au declarat ei, la televiziunea locală KCRA.
@NasaMoon l-a blocat pe @NasaSun!
Administratorii conturilor NASA de pe X , fost Twitter, se distrează, pe măsură ce eclipsa traversează teritoriul SUA.
@NasaSUN nu pare prea îngrijorat și îndeamnă oamenii să voteze pentru asta în sondajul agenției: „Haideți fanii ai Soarelui, să arătăm cine este în centrul sistemului solar!”.
Zbor special, pentru care pasagerii au plătit câte 1.000 de dolari
Un zbor Delta AirLines, din care este urmărită eclipsa totală de Soare, a decolat din Texas și se îndreaptă spre Michigan.
Toate cele 194 de locuri sunt ocupate la bordul zborului 1010 au fost rezervate anterior. Pasagerii „eclipsei” au plătit câte 1.000 de dolari pentru șansa de a vedea fenomenul din aer.
Legătura dintre cântăreața britanică Bonie Tyler și eclipsă
„Total Eclipse of the Heart”, single-ul de debut din 1983 al cântăreței galeze Bonnie Tyler (72 de ani), durează 4 minute și 27 de secunde.
În Eagle Pass și Kerrville, Texas, durata eclipsei a fost de 4 minute și 23 de secunde. „E melodia potrivită pentru eclipsă”, a scris ABC News.
Fenomenul, vizibil în San Antonio și Dallas
Eclipsa totală a început în Eagle Pass, Texas, sudul SUA, la ora locală la 2.27 (21.27, ora României), potrivit NASA. Eclipsa de Soare a atins punctul culminant în San Antonio (21.24) și Dallas (21.40).
Ultima eclipsă totală de soare din SUA a avut loc în 2017. Următorul este așteptată în 2044.
Eclipsa totală, în cel mai bun punct de observare
Eclipsa totală a ajuns la Mazatlán, Mexic, unul dintre cele mai bune puncte de observare, după cum a precizat NASA. Va dura aproximativ 4 minute.
Temperaturile pot scădea și cu 10 grade Celsius
În timpul eclipsei totale din 2017, temperatura înregistrată a scăzut în unele zone cu aproximativ 10 grade când soarele a dispărut temporar, potrivit Serviciului american Național de Meteorologie.
În momentul punctului culminant al eclipsei, cerul capătă o culoare gri, deoarece lumina soarelui dispare în spatele Lunii.
Tricouri „de eclipsă”, scose la vânzare
Micii comercianți au scos deja la vânzare suveniruri care să marcheze eclipsa. De la ochelari de soare și tricouri, până la cocktailuri speciale în barurile locale, accesoriile cu tematică eclipsei sunt la mare căutare, scrie NBC News.
350 de cupluri se vor căsători într-o ceremonie în masă
358 de cupluri se căsătoresc la evenimentul „Elope at the Eclipse” din Russellville, statul Arkansas, unde va avea loc o ceremonie de nuntă în masă chiar înainte ca soarele să fie acopreit în totalitate, transmite CNN.
Eclipsă totală de Soare, vizibilă în sudul statului Texas
Eclipsa parțială a ajuns în sudul Texasului, lângă Eagle Pass, la granița de sud cu Mexic, la ora locală 2.27, 20.27 în România, a notat The Guardian.
Peste 4 milioane de turiști au venit în SUA
Nedescurajați de previziunile sumbre de nori joși ori ploaie, mulțimi de oameni s-au adunat în SUA, din Texas până în Maine, purtând ochelari speciali ori fiind dotați cu camere cu filtre solare, pregătite pentru spectacolul rar, notează The Guardian.
Peste 31 de milioane de oameni trăiesc pe „calea totalității”, pe care eclipsa va urma în direcția nord-est timp de aproximativ o oră.
Oficialii spun că evenimentul a adus în statele din SUA între 4 și 5 milioane de vizitatori, care vor face vânzări de peste 1,5 miliarde de dolari.
Vor mai trece 21 de ani până când în SUA va avea loc o altă eclipsă totală de pe o coastă pe alta.
Cum arată eclipsa de soare din spațiu
O vedere prin satelit a surprins eclipsa în curs de desfășurare în Oceanul Pacific, pe măsură ce se apropie de America de Nord, relatează CNN.
Cel mai bun loc din lume pentru a vedea eclipsa totală de soare
Portul Mazatlán din Sinaloa, Mexic, este descris de NASA drept cel mai bun loc din lume pentru a observa eclipsa totală de soare care va traversa o mare parte din America de Nord. Pregătirile pentru evenimentul astronomic au fost vaste.
Guvernul de la Sinaloa a livrat aproximativ 250.000 de ochelari „certificati” în ultimele zile pentru observarea eclipsei. Au fost adaptate zone unde vizitatorii vor putea aprecia eclipsa cu telescoapele lor.
________________________________________________________________________________________________________________
Evenimentul ar trebui să fie vizibil pentru prima dată pe coasta de vest a Mexicului, începând cu ora 18:07 GMT (21.07, ora României). Traiectoria va traversa apoi 15 state americane – din Texas până în Maine – înainte de a se încheia în estul Canadei.
În jurul unei benzi de 185 de kilometri lăţime a eclipsei totale, locuitorii vor putea vedea o eclipsă parţială.
Eclipsa totală de soare va fi vizibilă doar în America de Nord, dar va putea fi urmărită online oriunde în lume.
NASA va transmite în direct eclipsa de soare, pe canalul său de YouTube şi pe contul său de Twitch. Transmisiunile agenției spațiale americane se vor desfăşura de la ora 20.00 (ora României) până la ora 23.00, pentru a urmări întreaga traiectorie a eclipsei.
În program sunt discuţii şi explicaţii cu invitaţi experţi în astronomie, precum şi o privire asupra eclipsei din interiorul telescopului.
„Stare de urgenţă” la Cascada Niagara
Printre locurile emblematice în care va fi vizibilă eclipsa se numără Cascada Niagara, unde spectacolul promite să fie grandios. În partea canadiană, regiunea a declarat chiar „stare de urgenţă” pentru a face faţă afluxului de vizitatori.
Entuziasmul din jurul evenimentului este atât de mare, încât mai multe canale importante de ştiri care emit 24 de ore din 24, precum CNN, au avut numărători inverse tot weekendul.
„Avem oameni care vin din toate cele 50 de state, chiar şi din Alaska şi Hawaii. Sunt turişti din Olanda, Finlanda, Germania, Israel şi Noua Zeelandă”, a declarat Jennyth Peterson, responsabilă cu evenimentele dintr-o zonă situată la nord de San Antonio, Texas.
Eclipsa de soare a umplut hotelurile
În Burlington, în statul american Vermont, de exemplu, populaţia s-ar putea dubla pentru această zi, potrivit oficialilor locali.
Numeroase hoteluri au fost rezervate de luni bune şi se aşteaptă ambuteiaje monstruoase, aşa cum s-a întâmplat şi în timpul ultimei eclipse totale din Statele Unite, în 2017 – când mai puţine oraşe au fost pe traiectoria corectă.
Efecte ale eclipsei
Evenimentul este, de asemenea, unul de înalt interes ştiinţific. Trei mici rachete de sondare vor fi lansate de NASA înainte, în timpul şi imediat după eclipsă, din Virginia, în estul Statelor Unite. Scopul este să măsoare modificările provocate de întuneric în partea superioară a atmosferei terestre, ionosfera, prin care trec multe dintre semnalele din comunicaţii.
Coroana solară, stratul exterior al atmosferei Soarelui, devine deosebit de vizibilă în timpul unei eclipse. Aici au loc erupţiile solare, iar steaua galaxiei noastre este în prezent aproape de vârful de activitate.
Eclipsa poate provoca, de asemenea, un comportament neobişnuit la animale, care sunt sensibile la schimbările de lumină şi temperatură. Cocoşii şi greierii pot începe să cânte, iar păsările ar putea să nu mai zboare. În trecut, au fost văzute chiar girafe care au plecat în galop.
Foto principal: Profimedia