Astfel de evenimente sunt așteptate cu entuziasm atât de astronomi cât și de publicul larg. Eclipsa poate fi observată pe cerul Asiei, începând de deasupra Oceanului Indian și trecând apoi la sud de Sumatra, cât și la sud de Borneo, după care va înainta prin centrul insulei Sulawesi, pentru a continua peste insulele Arhipelagului Indonezian, rămânând apoi vizibilă doar deasupra Pacificului.

În trecut, întunericul care se lăsa treptat, în mijlocul zilei, era motiv de teamă, astfel de fenomene de eclipsă fiind considerate a prevesti catastrofe, morți violente sau pur și simplu faptul că zeii sunt mânioși pe muritori. De-a lungul istoriei, diferitele culturi au încercat să explice eclipsele și să le plaseze în diferite contexte, de cele mai multe ori sub forma legendelor sau miturilor.

Citește și: URANIA: Eclipsa de soare aduce revolte și agitație | Care sunt zodiile cele mai afectate

Astfel, în timpul unei eclipse, când Soarele „abandonează” lumea în ghearele întunericului, sentimentul general, în multe culturi, era cel de teamă și de inevitabil dezastru.

„De pretutindeni se auzeau țipete. Oameni erau măcelăriți (drept sacrificii)”, scria misionarul Sahagún.. „Astfel a rămas spus: ‘Dacă eclipsa de Soare este completă, atunci lumea va rămâne pururi scufundată în întuneric! Demonii întunericului vor veni pe Pământ și-și vor potoli foamea cu oameni’”.

Eclipsă totală de Soare 2016 | Chiar și în Australia, eclipsele erau fenomene malefice pentru aproape toate populațiile aborigene, „fiind frecvent asociate cu semne rele, magie neagră, boli, sânge și moarte”, conform unui studiu publicat în 2011 în revista Journal of Astronomical History and Heritage.

Vracii și bătrânii din aceste comunități încercau să lupte împotriva răului adus de eclipse prin incantații și prin aruncarea unor obiecte sacre sau magice spre Soare”, explicau autorii acestui studiu.

În multe culturi, dispariția parțială sau totală a Soarelui era pusă pe seama unor demoni flămânzi sau a unor zei răzbunători.

Eclipsă totală de Soare 2016 | Sârbii făceau legătura dintre eclipse și un fel de vârcolac denumit „vukodlak”, iar tătarii din Siberia occidentală vorbeau despre un vampir care încerca să înghită Soarele și apoi îl scuipa afară după ce se frigea pe limbă. În Coreea, regele „Tărâmului Întunecat” își punea câinii de foc să fure Soarele pentru a aduce lumina în regatul său.

În răstimpurile de întuneric din timpul eclipselor, anumite planete sau stele deveneau vizibile, alimentând miturile cu privire la nașterea altor corpuri cosmice din cuplarea dintre Soare și Lună.

 
 

Urmărește-ne pe Google News