Economia Chinei a crescut cu 18,3% în primul trimestru al lui 2021 comparat cu aceeași perioadă a anului trecut. Este cea mai mare creștere a PIB-ului, din momentul în care Beijingul a început să ofere statistici trimestriale, în 1992.
Creșterea s-a datorat în mare parte cererii interne şi externe robuste şi a sprijinului autorităţilor pentru firmele mai mici.
Chiar și așa, cifrele sunt sub așteptări. Un sondaj Reuters realizat anterior printre economiști estima creșterea la 19%.
În plus, creșterea rezultă în urma raportării la situația de anul trecut, când economia Chinei a fost lovită în plin de primele luni ale pandemiei.
Concret, din cauza lockdown-urilor stricte impuse în întreaga țară, economia chineză s-a contractat cu 6,8% în primul trimestru al lui 2020.
„Economia națională a reușit un start bun”, a anunțat Biroul Național de Statistică, care a dat publicității cifrele.
„Dar trebuie să fim conștienți că epidemia COVID încă se extinde global și că peisajul internațional este complicat, cu multă incertitudine și instabilitate”, au adăugat oficialii.
Alte cifre oficiale oferite de departamentul de statistică al Chinei indică de asemenea o revenire puternică a economiei, dar la fel ca în cazul PIB-ului, ele au valori foarte mari deoarece sunt comparate cu primul trimestru al anului trecut.
Producția industrială a crescut spre exemplu cu 14,1%, în vreme ce vânzările din retail au crescut cu 34,2%. Unii analiști economici au avertizat în același timp că un număr de sectoare vor încetini totuși, pe măsură ce susținerea fiscală și monetară oferită de guvern va fi redusă.
În general, cifrele sugerează că China și-a continuat revenirea economică, după ce în ultimul trimestru al lui 2020, PIB-ul a crescut cu 6,5%.
După măsurile dure luate în prima parte a anului trecut, numărul de infectări a scăzut dramatic, iar situația epidemică în China este incomparabil mai bună decât cea din Vest spre exemplu.
În ciuda unui an dezastruos, economia Chinei a fost singura economia majoră care a înregistrat o creștere în 2020, chiar dacă una redusă, de 2,3%.
Totuşi, ca urmare a impactului global al pandemiei pe plan global, ritmul de creştere al PIB-ului Chinei în 2020 este cel mai slab din 1976, ultimul an al Revoluţiei Culturale care a afectat semnificativ economia.