Cuprins:
Măsurile economice propuse de cei doi candidați sunt extrem de diferite, însă sunt legate între ele.
Kamala Harris vrea taxe mai mari pentru companii și bogați
Harris vrea să crească impozitele pentru gospodăriile americane care câștigă mai mult de 400.000 de dolari pe an, dar și să prelungească reducerile de impozite ale lui Trump, care expiră în 2025, conform Reuters.
De asemenea, dorește să crească creditul fiscal pentru copii la 3.600 de dolari pe copil pe an, să dea un bonus de 6.000 de dolari pentru nou-născuți, să elimine impozitele pe bacșișuri și să ofere un sprijin de 25.000 de dolari pentru cei care își cumpără prima locuință.
Vicepreședintele american a propus și creșterea impozitului pe profit de la 21% la 28% pentru companii, pentru a contribui la reducerea deficitelor viitoare.
Vrea însă și o rată mai mică a impozitului pe câștigurile de capital pentru cei care câștigă peste 1 milion de dolari pe an.
Controlul prețurilor la produsele alimentare
Candidata democrată a propus și interzicerea „măririi prețurilor” la produsele alimentare și la alte bunuri, preluând legi care interzic profitul în situații de urgență.
Harris dorește și blocarea fuziunilor și achizițiilor în domeniul alimentar, conform The Guardian. Acestea sunt văzute ca o sursă de scumpiri.
Aceasta este și pentru continuarea programului de planul de iertare a datoriilor pentru creditele studențești pentru zeci de milioane de debitori. Trump se opune acestui plan.
Îngrijirea la domiciliu
Ea a propus ca programul de sănătate Medicare pentru persoanele în vârstă să plătească pentru asistenții medicali la domiciliu, ușurând povara asupra bugetelor familiale. Harris dorește și continuarea plafonării prețului la insulină la 35 de dolari.
Păstrarea tarifelor vamale
Kamala Harris este văzută și drept continuatoare a tarifelor vamale de import impuse de Trump în primul său mandat și menținute de Joe Biden, inclusiv asupra oțelului și aluminiului, precum și asupra importurilor chineze, de la mașini la jucării.
Trump vrea taxe mari la importurile chineze
Dincolo, Trump a declarat că va dubla tarifele, propunând un nou tarif minim de 10% pentru toate bunurile importate și o legislație care să egaleze tarifele altor țări cu cele existente la importurile americane.
De asemenea, a promis că va revoca Chinei statutul comercial de „națiune cea mai favorizată”, ceea ce ar crește ratele tarifare standard pentru multe importuri chineze.
Recent, Trump a spus că va include tarife pentru producătorul auto Stellantis dacă va muta fabrici în Mexic, conform Reuters.
Continuă reducerile de taxe
Trump mai dorește și păstrarea ratelor de impozitare individuală adoptate de el în 2017, afirmând că acestea au stimulat creșterea economică a SUA înainte de pandemia COVID.
Trump s-a angajat să elimine impozitele pe bacșișuri, orele suplimentare și beneficiile de securitate socială.
Pentru companii, miliardarul vrea să reducă impozitul pe profit de la 21%, cât e acum, la 15% pentru companiile care își produc produsele în Statele Unite.
Creșterea producției de petrol pentru scăderea prețurilor
Concomitent, el propune reducerea costurilor carburanților prin creșterea producției interne de petrol și gaze, plafonarea temporară a dobânzilor la cardurile de credit și creșterea accesibilității locuințelor prin eliminarea unor reglementări și deschiderea unor terenuri federale pentru construirea de noi locuințe.
Anterior, Harris a declarat la rândul ei că va interzice fracturarea hidraulică, o metodă prin care se extrag gazele naturale, însă recent a negat.
Pennsylvania, unul dintre cele mai disputate state între cei doi candidați, este un mare producător de gaze de șist. Statele Unite sunt unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale lichefiate din lume, alături de Qatar și Australia.
Cel mai mare program de deportare
În fine, Trump s-a angajat să deporteze migranții aflați ilegal în țară, afirmând că aceștia fac să crească costul locuințelor.
Potrivit statisticilor oficiale, aproximativ 11,7 milioane de străini se află ilegal în SUA.
Costuri imense
Conform organizației non-profit Tax Foundation, măsurile propuse de Trump vor crește deficitul SUA cu 3.000 de miliarde de dolari, în vreme măsurile Kamalei Harris ar crește cu 2.300 de dolari.