„Relaţia cu Marea Britanie în materie de comerţ este semnificativă, dar nu foarte mare. Este clar că după Brexit Marea Britanie va avea o performanţă economică mai modestă şi în acest context relaţiile comerciale se vor deteriora, însă pentru noi este mult mai important ce se întâmplă în Germania“, comentează pentru ZF Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.
Peste 22% din exporturile românești merg către Germania
România a exportat în Marea Britanie produse în valoare de 2,9 mld. euro din totalul exporturilor în valoare de 67,7 mld. euro în 2018, cele mai recente date. Importurile din Marea Britanie au însemnat şi mai puţin – 1,7 mld. euro dintr-o valoare totală a importurilor de bunuri ale României de 82,7 mld. euro (2%).
Spre comparaţie, spre Germania au plecat produse în valoare de 15,5 mld. euro, peste 22% din totalul exporturilor de bunuri româneşti.
Cu toate acestea, anumite sectoare economice din România vor fi mai afectate de deteriorarea relaţiilor comerciale cu Marea Britanie: 30% din exporturile româneşti de maşini şi unelte şi de componente electronice pleacă spre Marea Britanie şi 23% din exporturile de textile, potrivit unei analize a casei de avocatură Clifford Chance Badea.
Compania de consultanţă KeysFin arată în cadrul unei analize că România este una dintre cele mai protejate economii de efectele directe ale Brexit din cauza relaţiilor economice relativ reduse.
Analiza arată că, în scenariul unei ieşiri necontrolate a Marii Britanii din UE, impactul în pieţele fnanciare ar putea fi semnificativ.
În topul investitorilor străini în România, britanicii se aflau în 2017, cele mai recente date ale INS, pe locul 6, cu 749 de firme, 57.000 de angajaţi şi afaceri totale de aproape 32 mld. lei, mai scrie ZF.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro