Scăderea PIB-ului urmează unei contracții similare de patru procente în al doilea trimestru, în condițiile în care sancțiunile occidentale lovesc puternic economia Rusiei în urma invadării Ucrainei de către trupele Moscovei.

Scăderea de patru procente a producției economice între lunile iulie și septembrie a fost mai mică decât contracția de 4,5% la care se așteptau analiștii.

Contracția a fost determinată de prăbușirea cu 22,6% a comerțului cu ridicata și de o scădere de 9,1% în comerțul cu amănuntul.

În schimb, construcțiile au crescut cu 6,7%, iar agricultura cu 6,2%.

O recesiune este definită în mod obișnuit ca două trimestre consecutive de contracție economică, iar Rusia a cunoscut ultima dată o recesiune tehnică la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021, în perioada în care lumea trecea prin pandemia de coronavirus.

Economia rusă s-a descurcat bine la începutul anului 2022, cu o creștere de 3,5% a PIB-ului, dar începutul ofensivei din Ucraina a declanșat o avalanșă de sancțiuni din partea Occidentului.

Restricțiile privind exporturile și importurile, deficitul de personal și problemele legate de aprovizionarea cu piese de schimb au pus o presiune puternică asupra economiei rusești.

Pe 8 noiembrie, banca centrală a estimat că produsul intern brut se va contracta cu 3,5% în acest an.

Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială estimează o scădere a PIB-ului Rusiei de 3,4%, respectiv 4,5%.

În ciuda contracției economice, rata șomajului din Rusia a fost de 3,9% în septembrie, potrivit datelor Rosstat.

În octombrie, banca centrală rusă a menținut rata dobânzii-cheie la 7,5%. A fost pentru prima dată de la începutul ofensivei militare din Ucraina când rata-cheie a rămas neschimbată. Instituția nu intenționează să modifice rata până la sfârșitul anului, semn de „adaptare” la o „nouă realitate”, a declarat guvernatoarea Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.

După ce Rusia a fost lovită de sancțiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina, banca a majorat drastic rata-cheie de la 9,5% la 20% în încercarea de a contracara inflația și de a susține rubla.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News