Criza financiară declanşată luna trecută în SUA afectează treptat tot globul, inclusiv România. Mulţi specialişti aseamănă actuala criză cu „Marea Depresiune” din anii 1929-1933, când prăbuşirea Bursei din New York a avut efecte dezastruoase pe tot mapamondul. Cum au fost românii marcaţi de acea criză, de acum aproape 80 de ani? Libertatea a căutat un răspuns în ziarul Universul condus de Stelian Popescu, cel mai citit cotidian al timpului. Concluzia: viaţa a mers înainte, indiferent de micile sau marile drame personale.
Prima ştire despre căderea Bursei din New York, din 24 octombrie 1929, denumită „Joia Neagră”, a apărut în Universul abia 3 zile mai târziu, într-un mic articol din pagina cu ştiri economico-financiare(facsimil jos).
Abia în octombrie 1930, o analiză a situaţiei ocupă prima pagină a ziarului. Nicolae Basilescu, decanul Facultăţii de Drept din Bucureşti, semnează un articol în care propune „concordate” (înţelegeri – n.r.) între bănci şi cei care au datorii la ele (facsimil jos)
În 16 noiembrie 1930, articolul „Tragedia podgorenilor basarabeni” prezintă situaţia unui producător de vin care, nemulţumit de banii primiţi pe două butoaie cu vin cu care venise din Moldova până la Călăraşi, după ce agentul fiscal îi calculează impozitul, distruge butoaiele cu un par, lăsând vinul să se scurgă. Şi în rubrica „Întâmplări din Capitală”, apare cazul unui negustor de fructe care încearcă să se sinucidă din cauza falimentării afacerii lui, dar cele mai prezente evenimente sunt crimele din dragoste şi accidentele (facsimil jos).
Românii sunt invitaţi la distracţie, ziarul anunţând marele turneu naţional al trupei „Cărăbuş”, condus de faimosul Constantin Tănase (facsimil stânga), în perioada 19 octombrie – 30 noiembrie 1930 , cu piesa „Ai…
N-ai… Dai!”, de N. Kiriţescu.
În toamna anului 1930 apar primele ironii la adresa situaţiei unor bănci din România. O caricatură tipărită în ediţia de vineri, 17 octombrie 1930, are ca text un dialog de la ghişeul unei bănci. „Şi când s-ar putea să scot banii depuşi astăzi?”, întreabă o clientă, iar răspunsul funcţionarului vine prompt: „Şi mâine, dar trebuie să ne anunţaţi cu 15 zile înainte!”(facsimil jos).
În numărul din 21 septembrie 1931, Universul anunţă primul faliment mai important, cel al Băncii de Industrie şi Comerţ. În aceeaşi ediţie, însă, cititorii sunt invitaţi să cumpere o vilă de lângă Parcul Filipescu, parter, etaj şi 150 metri pătraţi de curte, cu 560.000 de lei. Totuşi, treptat, în cotidian apare şi o rubrică dedicată special falimentelor şi confiscărilor de locuinţe ale celor care nu mai puteau să-şi plătească datoriile către bănci (facsimil jos).