IFF, organismul financiar din Washington, remarcă faptul că, în timp ce datoria totală a crescut cu 16 trilioane de dolari, în al treilea trimestru – comparativ cu sfârșitul anului 2016, rata datoriei față de produsul intern brut (PIB) a scăzut pentru al patrulea trimestru la rând, extins, potrivit CNBC.
Și se referă la datorii din sectorul gospodăriilor casnice, dar și guvernamentale, financiare și nefinanciare.
Dintre toate economiile emergente, China deține partea leului în materie de datorii: acestea au crescut cu două puncte procentuale, anul trecut, până la cota de 294% din PIB-ul țării, comparativ cu o creștere medie anuală de 17 puncte procentuale în perioada 2012-2016.
Cu toate acestea, IIF a avertizat asupra „răscumpărărilor de pe piețele emergente”, menționând că peste 1,5 miliarde de dolari de obligațiuni și împrumuturi sindicalizate ar urma să se maturizeze până la sfârșitul anului 2018. China, Rusia, Coreea și Brazilia au avut în acest an un program greu de rambursare a datoriilor în dolari.
Un astfel de avertisment a fost lansat și anul trecut, în luna octombrie: Urmează o nouă criză economică mondială. Ne aflăm în ”Marea Bulă a Totului”, dar euforia de pe burse este la maximul ultimilor zece ani!
CITEȘTE ȘI…
Bani și sex pentru a trece examenele la Horticultură. Un inginer de la o fermă din Iași promitea că aranjează promovarea cu profesorii
#SalariileRomanilor. Județele din România cu cele mai mari salarii, dar și județele cu cele mai mici lefuri