Astfel, economia statelor care au moneda unică în circulație a crescut cu o rată anuală de 0,5%, în condiţiile în care costurile mai mari ale energiei au cântărit în ecuația cheltuielilor gospodăriilor.

Zona euro a înregistrat o creştere în ultimele trei luni ale anului 2022, reuşind să evite o recesiune, chiar dacă costurile ridicate ale energiei, scăderea încrederii şi creşterea ratelor dobânzilor au avut un impact puternic asupra economiei blocului monetar.

Produsul intern brut din zona euro a crescut doar cu 0,1% în trimestrul al patrulea, au arătat marţi datele Eurostat, depăşind însă aşteptările unui sondaj Reuters care prognozau o scădere de 0,1%. Comparativ cu anul precedent, creşterea trimestrială a fost de 1,9%, depăşind cu puţin aşteptările de 1,8%, arată Reuters.

Acest lucru se traduce printr-o creştere de 3,5% a produsului intern brut pentru anul 2022 în ansamblu, un ritm mai rapid decât cel înregistrat în China sau în SUA.

Este un fenomen neobişnuit, notează Wall Street Journal, mai ales că decenii la rând, cele trei mari economii ale lumii au avut un clasament destul de stabil: China creştea cel mai rapid, urmată de SUA şi apoi de zona euro.

Totul s-a schimbat anul trecut, din cauza modului eşalonat în care marile economii s-au redeschis în urma pandemiei.

Ultima dată când economiile din zona euro au crescut într-un ritm mai rapid decât cel al Chinei sau al SUA a fost în 1974, reaminteşte Wall Street Journal.

2023, un an modest peste economia zonei euro

Dintre cele mai mari ţări din zona euro, Germania şi Italia au înregistrat rate de creştere negative pentru trimestrul patru din 2022, dar Franţa şi Spania au înregistrat o expansiune, arată Eurostat, potrivit Reuters.

Războiul din Ucraina, care împlinește în curând un an, s-a dovedit costisitor pentru zona euro, din care fac parte 20 de ţări, cu o populaţie totală de 350 de milioane de persoane.

„În următoarele luni, înăsprirea vizibilă a politicii monetare va încetini din ce în ce mai mult economia”, a spus economistul Commerzbank Christoph Weil.

„Continuăm să ne așteptăm ca economia zonei euro să se contracte ușor în prima jumătate a anului, iar redresarea așteptată în a doua jumătate este probabil să fie slabă”.

Urmărește-ne pe Google News