Criza energetică lovește pe toată lumea. Germania a luat decizia ca toate monumentele publice să nu mai fie luminate. Aparatele de aer condiționat din Grecia în instituțiile publice nu mai pot fi programate la o temperatură sub 26 de grade.
În Franța, toate magazinele cu aer condiționat sunt obligate să țină ușile închise. Oficialii japonezi le-au cerut celor aproximativ 37 de milioane de locuitori să folosească mai puțină energie electrică și să reducă folosirea aerului condiționat.
Spania intră în era economisirii și impune restricții de temperatură pentru sistemele de aer condiționat în clădirile publice, mall-uri, restaurante, cinematografe, sediile de firme, hoteluri, gări şi aeroporturi.
Recomandările Guvernului
Inclusiv români au primit recomandări din partea Guvernului. Aceștia sunt sfătuiţi să facă economie, atât la gaze cât şi la curentul electric. În special, să folosească becuri economice și să nu mai lase televizorul pornit sau lumina aprinsă în camerele în care nimeni nu locuiește în acel moment.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat zilele trecute după ședința de Guvern: „Ar trebui și noi să ne obișnuim să facem un minim efort de economisire. Să închidem un bec într-o cameră în care nu mai suntem, să nu ținem apa caldă deschisă dacă nu este cazul. Am văzut că toate statele europene fac acest lucru. Cred că ar trebui să ne obișnuim și să ne schimbăm mentalitatea. Sigur că orice economisire a consumului duce la economisirea cheltuielilor bugetului propriu”.
Doar vorbe, momentan
Dar recomandările Executivului sunt doar la nivel de vorbe momentan, inclusiv în ceea ce privește instituțiile publice.
Fotoreporterul Libertatea Vlad Chirea a luat la pas străzile Bucureștiului pentru a vedea care e situația în instituțiile publice sau la alte clădiri ce aparțin statului român.
Palatul Parlamentului, Guvernul României sau Banca Națională a României sunt cele mai luminate clădiri din București. Risipă de energie electrică facem și cu fântâna de la Universitatea, dar și cu cele din Piața Unirii, Piața Constituției sau Piața Revoluției.
Sute de becuri luminează și sediile Ministerului de Interne sau cel al Primăriei București. Aici, lumina a rămas aprinsă noaptea inclusiv în unele birouri, dar și pe holurile instituției conduse de Nicușor Dan.
Teatrul „Constantin Tănase”, Odeon sau Național sunt luminate la fel ca acum câteva luni. Aceeași situație o întâlnim la Muzeul Național de Artă, la Biblioteca Universitară Centrală „Carol I” sau Casa Filipescu-Cesianu. Iar zecii de stâlpi cu lumină, consumă sute de kilowați pentru luminarea Dâmboviței.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro