Americanii votează marți în alegerile legislative cu o singură mare problemă în minte – economia. Iar asta este o veste bună pentru Partidul Republican, care va prelua cel mai probabil majoritatea în Camera Reprezentanților și are 50% șanse să facă același lucru și în Senat.
Starea de spirit este vizibilă în multe zone ale Americii.
În Circleville, Ohio – unul dintre statele care odinioară decideau rezultatul alegerilor – nimic nu dă startul festivităților de toamnă mai bine decât spectacolul anual dedicat dovleacului.
În mintea participanților însă, mai mult decât dovlecii expuși la eveniment cântărește problema costului vieții, care a crescut alarmant în ultimul an.
Kari Stephens, o femeie în vârstă de 50 de ani, le-a declarat jurnaliștilor BBC că economia este la pământ.
Celor din actuala conducere democrată de la Washington, a spus ea, „nu le pasă și au uitat de oamenii mici din Ohio”. Democraților, spune Stephens, le pasă mai degrabă de lucruri irelevante, spre exemplu tranziția către autoturismele electrice, pe care ea nu și le permite.
În ciuda cifrelor care atestă creșterea numărului de locuri de muncă și a faptului că inflația este greu de controlat de la Washington – fiind un fenomen global, pe fondul războiului din Ucraina – democrații nu au reușit să se apere cu succes pe tema economiei.
În schimb, republicanii au atacat constant partidul aflat la guvernare, iar sondajele arată că strategia lor a funcționat.
Democrații au încercat să impună în campanie și alte teme – accesul la avort, problema democrației – dar rezultatul a fost unul amestecat.
Accesul la avort este o temă importantă, după decizia Curții Supreme, dar nu una care să depășească economia.
Iar în privința democrației, lucrurile sunt complicate: majoritatea alegătorilor cred că democrația este în pericol, într-adevăr, dar în vreme ce democrații spun că Partidul Republican este problema, alegătorii republicani consideră că Partidul Democrat și președintele Joe Biden sunt cei de care America ar trebui să se teamă.
Inflația este principala îngrijorare
Ohio era de obicei un stat în care alegătorii oscilau spre dreapta sau spre stânga, dar în ultimii ani s-a mutat tot mai mult spre dreapta. Alegătorii din acest stat l-au votat pe Donald Trump în 2016, când a câștigat, și în 2020, când a pierdut, în parte datorită promisiunii sale de a readuce locurile de muncă din industrie înapoi în SUA.
Inflația nu face decât să sporească problemele democraților – aici și la nivel național.
Potrivit unui sondaj ABC News/IPSOS realizat cu mai puțin de trei săptămâni înainte de alegeri, mai mulți americani au încredere în republicani decât în democrați, când vine vorba despre economie în general sau despre chestii mai specifice, cum ar fi prețul carburanților.
Inflația a crescut dramatic în mandatul lui Joe Biden
„Ne pasă cât costă ouăle la magazinul alimentar”, a declarat Stephens pentru BBC. „7,85 dolari (39 de lei) pentru 18 ouă este un preț inaccesibil pentru o familie cu trei copii. Chiar dacă lucrăm amândoi tot este (un preț) inaccesibil”, a spus ea.
Ea înclină să voteze pentru republicani, dar a spus că nu are tendința de a-și completa buletinul de vot cu candidații unui singur partid.
Jerome Phillips, un bărbat de 59 de ani, a votat pentru președintele Joe Biden și pentru democrați în 2020. El nu știe încă pentru cine va vota de data aceasta.
Phillips îl învinovățește pe fostul președinte Donald Trump pentru „economia teribilă”, dar spune că Biden a fost „o dezamăgire totală”. „Nu a făcut nimic în funcție pentru a ajuta economia, absolut nimic”, a spus el. „Prețurile cresc, nu poți mânca”, a adăugat bărbatul.
Potrivit unui sondaj realizat la jumătatea lunii octombrie de Pew Research Center, un think-tank nonpartizan, inflația a fost principala preocupare economică pentru americani.
Aproape trei sferturi dintre respondenți s-au declarat îngrijorați de prețurile alimentelor și bunurilor de consum, urmate îndeaproape de prețul benzinei, al energiei și de costul locuințelor. Sondajul Pew a constatat că aceste preocupări sunt împărtășite pe larg de toate grupurile demografice și categoriile de venituri.
Deși sondajul a constatat o ușoară înclinație partizană în răspunsuri, totuși o majoritate considerabilă atât a democraților (66%), cât și a republicanilor (81%) au declarat că sunt foarte îngrijorați de inflație.
Economia în campania electorală
Președintele Biden a încercat să îi convingă pe americani că este preocupat de soarta muncitorilor și să își prezinte viziunea care spune că economia trebuie să crească „de jos în sus și de la mijloc în afară”.
La un eveniment recent al Comitetului Național Democrat, el a avertizat că republicanii vor provoca haos în economie și că vor implementa măsuri de care vor beneficia doar cei foarte bogați.
Democrații au apărat și ei bilanțul președintelui, subliniind că inflația este un fenomen global și observând numărul important de locuri de muncă generate în primii doi ani de mandat.
Dar unii candidați democrați au ales totuși să se distanțeze de Biden, a cărui rată de aprobare este sub 50%.
În schimb, ei au încercat să evidențieze ceea ce consideră a fi realizările partidului: adoptarea unui important pachet financiar pentru revitalizarea infrastructurii și pentru asigurarea tranziției spre o economie mai verde, reducerea sau stingerea creditelor luate de unii americani pentru studii – o chestiune altfel divizivă, care i-a nemulțumit pe mulți republicani, asigurarea unui ajutor financiar pentru asistență medicală.
Cu toate acestea, diferitele „victorii” ale democraților nu vor fi resimțite de alegători decât peste luni sau ani. Mike Lux, un strateg democrat care a cercetat tendințele de vot în centrul industrial al Americii, a declarat pentru BBC că democrații ar fi trebuit să facă mai mult și mai repede.
Deși el crede că unii candidați democrați precum Tim Ryan în Ohio și John Fetterman, din Pennsylvania, au făcut o treabă bună explicând cum vor aborda inflația și cum vor lupta pentru muncitori, el a spus că o mulțime de alți candidați s-au concentrat doar pe problema avortului.
Între timp, republicanii au profitat de temerile legate de inflație și de prețul carburanților pentru a-i acuza pe democrați că cheltuie prea mult din resursele statului, un subiect de discuție frecvent, și că limitează producția de energie.
Creșterea actuală a prețurilor la gaze naturale, determinată în mare măsură de cerere și ofertă, este cauzată de războiul din Ucraina. Cu toate acestea, republicanii au acuzat și politicile democraților, promițând printre altele să impulsioneze forajul petrolier pentru a face America independentă din punct de vedere energetic.
Lux, strategul democrat, a declarat că democrații ar fi trebuit să vorbească despre inflație și economie tocmai pentru că acestea sunt problemele dificile care domină peisajul politic. „Cred că evitarea problemei este cel mai rău lucru pe care democrații îl pot face”, a spus el.
Strategia republicanilor a avut succes
Mesajele privind inflația sunt dominante în reclamele politice republicane, potrivit unei analize realizate de Wesleyan Media Project, citată de BBC.
Luna trecută, 32% dintre reclamele pro-republicane au fost despre inflație, față de 8% dintre reclamele pro-democrate. În acest timp, 28% din anunțurile pro-democrate au fost axate pe problema avortului, față de doar 3% din anunțurile republicane.
Gunner Ramer, directorul politic al Republican Accountability project, un grup conservator anti-Trump, a declarat pentru BBC că republicanii au cheltuit zeci de milioane de euro pentru a-i lovi pe democrați cu spoturi electorale pe tema economiei și a inflației și au constatat că este un mesaj foarte eficient.
Problema pentru democrați, a explicat Ramer, este că, la fel ca în cazul oricărui partid aflat la putere, vina cade pe ei pentru orice probleme economice cu care se confruntă alegătorii, indiferent cât de mult și-ar promova ei eventualele succese.
Între timp, familiile cu venituri mici continuă să fie cele mai afectate de inflație.
Jameka Humphries, o mamă singură care are trei locuri de muncă, a văzut cum puterea ei de cumpărare s-a diminuat din cauza inflației. „Fără inflație, m-aș simți mai încrezătoare în viitor”, a spus ea pentru BBC, „și mai încrezătoare în luarea unor decizii pe termen lung”.
Ea nu îi învinovățește pe democrați sau pe Biden pentru vremurile ei grele, dar nici nu îi acordă un sprijin ferm.
„Nu cred că face o treabă proastă și nici nu cred că a făcut o treabă bună. Pur și simplu își face treaba”, a spus ea.
Humphries nu știe încă cum va vota atunci când va merge la urne. Deși există și alte probleme în joc în timpul acestor alegeri – inflația și economia ar putea fi cele care vor frânge sepranțele democraților în noiembrie.
Economia în cifre reci
În condițiile în care inflația este în creștere, iar piețele bursiere au avut o tendință descendentă în cea mai mare parte a acestui an, republicanii au vorbit în timpul campaniei despre „recesiunea lui Joe Biden”.
Biden a răspuns, subliniind creșterea numărului de locuri de muncă, scăderea șomajului și susținând că economia este puternică.
Care este situația de fapt?
În primele trei luni ale acestui an, economia americană s-a contractat cu 1,6%, iar în al doilea trimestru (până în iunie) cu 0,6%.
Cu toate acestea, ultimele cifre trimestriale arată o creștere economică. În perioada iulie-septembrie, produsul intern brut (PIB) a crescut cu o rată anuală estimată la 2,6%.
Creșterea economică a oscilat în mandatul lui Biden
Impactul pandemiei Covid asupra creșterii economice în timpul președinției Trump a fost dramatic, cu o scădere bruscă în 2020 ca urmare a lockdown-ului, urmată de o revenire la fel de dramatică, odată ce restricțiile au fost ridicate.
Analizând situația pe termen mai lung, creșterea economică în timpul primului an de mandat al lui Biden (din ianuarie 2021) a fost mai mare decât sub președinții Trump și Obama, scrie BBC.
Însă viitorul este mai puțin încurajator: previziunile OCDE până în 2023 sugerează că SUA se află în urma mai multor alte economii majore, precum China, Japonia și Franța, în ceea ce privește creșterea economică.
Biden a vorbit în mod constant despre creșterea puternică a numărului locurilor de muncă, pe care o consideră o realizare majoră.
Economia Statelor Unite a adăugat 261.000 de locuri de muncă în octombrie, ceea ce a dus totalul noilor joburi generate în ultimii doi ani la peste 10 milioane. Este mai mult decât a înregistrat oricare alt președinte în primele 20 de luni.
Cu toate acestea, Biden a beneficiat de o revenire bruscă a activității economice, pe măsură ce țara a ridicat restricțiile impuse cu ocazia pandemiei.
Președintele a subliniat, de asemenea, nivelul scăzut al șomajului. În luna septembrie a acestui an, rata șomajului a scăzut la 3,5% – aproximativ același nivel la care se afla în ianuarie 2020 sub președintele Trump, chiar înainte de pandemie.
Dincolo de creșterea numărului de locuri de muncă, Biden a vorbit și despre creșterea salariilor.
Cu toate acestea, atunci când sunt luate în considerare creșterile de prețuri, salariile reale – ajustate în funcție de inflație – au fost de fapt în scădere.
Mai exact, câștigurile medii orare în termeni reali au scăzut cu 3% în ultimul an (până în septembrie 2022), scrie BBC.
Biden s-a confruntat cu critici în special în ceea ce privește creșterea prețurilor carburanților. Prețul mediu al benzinei în SUA a crescut de la aproximativ 2,39 dolari pe galon (un galon = 3,7litri) – în momentul în care președintele a preluat mandatul – la aproximativ 3,76 dolari pe 31 octombrie.
El a descris inflația ca fiind un fenomen global și a spus că aceasta este mai mare în alte părți decât în SUA.
Multe țări din întreaga lume se luptă într-adevăr cu consecințele pandemiei și cu impactul războiului din Ucraina, care au generat o inflație în creștere și o creștere economică lentă, astfel că America nu este singură în această situație.
Dar inflația în SUA a fost mai mare decât în unele alte economii avansate.
Indicele anual al prețurilor de consum (IPC) pentru SUA în anul până în septembrie a fost de 8,2% (conform OCDE) – nu la fel de ridicat ca în Marea Britanie sau ca în alte țări europene, dar mai mare decât în Japonia, Franța și Canada.
AlexisAlex • 07.11.2022, 15:00
Top 5 prioritati ale partidului democrat: drepturile transgenderilor, drepturile imigrantilor ilegal, drepturi ale altor minoritati sexuale, drepturile minoritatilor rasiale si etnice, avort. Dupa ce le rezolva pe astea o sa se ocupe si de detalii din astea nesemnificative precum economia, standardul de viata, sistemul de invatamant facut praf de ideologia de stanga, infractionalitatea exploziva etc.