„Coaliţia pentru Dezvoltarea României reclamă populismul manifestat ieri în Parlament prin decizia de creştere a pensiilor cu câteva zile înainte de alegeri. CDR subliniază că economia ţării nu poate susţine creşterea cu 40% a cheltuielilor cu pensiile, în condiţiile evoluţiei negative a economiei la nivel mondial şi implicit naţional, cauzată de pandemia Covid-19. Mediul de afaceri este profund îngrijorat de modificările structurale pe care măsurile adoptate de Parlament le vor genera în bugetul de stat, care nu va mai avea resurse pentru investiţii, deşi ele ar trebui să fie motorul relansării economice”, se arată într-un comunicat al CDR remis, miercuri, Agerpres.
Pe de altă parte, potrivit oamenilor de afaceri, România va trebui să facă faţă unui cost suplimentar atunci când se va împrumuta de pe plan internaţional pentru a finanţa creşterea pensiilor, cost ce va adânci deficitul bugetar şi, astfel, se poate declanşa spirala către o criză economică.
„CDR face apel ca decidenţii responsabili să acţioneze în sensul evitării intrării României într-o criză financiară, care este iminentă, cât timp rămâne în vigoare măsura adoptată ieri (marţi, n.r.) de Parlament”, subliniază documentul citat.
Plenul Parlamentului a adoptat, marţi, rectificarea bugetară pe 2020, cu amendamentul PSD referitor la creşterea cu 40% a punctului de pensie.
Au fost înregistrate 242 voturi ”pentru”, 147 ”împotrivă” şi 11 abţineri.
Parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolul potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro