Ministrul de Finanțe al Suediei Magdalena Andersson a declarat miercuri că abordarea relaxată a Suediei în timpul pandemiei ar fi protejat, cel puțin parțial, economia țării, scrie Bloomberg.

Suedia, care a evitat un lockdown în timpul celor mai complicate luni ale crizei sanitare, a avut o scădere economică de 8,6% în al doilea trimestru al anului, în raport cu primul trimestru.

Cifra anunțată de oficialii de la Stockholm arată astfel că economia suedeză s-a descurcat mai bine decât cea a altor state UE, care au adoptat măsuri mai stricte pentru controlul epidemiei, scrie BBC News.

Uniunea Europeană a suferit o contracție economică medie de 11,9% în aceeași perioadă.

Marile economii europene au suferit, fiecare în parte. Spania a avut o contracție de 18,5%, în vreme ce economiile franceză și italiană au scăzut cu 13,8%, respectiv 12,4%.

Chiar și așa, scăderea trimestrială a PIB-ului Suediei este cea mai severă din ultimii 40 de ani.

”Este, așa cum ne-am așteptat, o contracție dramatică. Dar comparat cu alte țări este o situație considerabil mai bună, spre exemplu dacă o comparăm cu sudul Europei”, a declarat analistul șef al Nordea Bank Torbjorn Isaksson.

Suedia s-a bazat pe responsabilitatea individuală a cetățenilor pentru respectarea regulilor de prevenție a infecției cu coronavirus și nu a impus un lockdown, asemenea multor state europene. În cele din urmă, numărul deceselor provocate de COVID a fost unul dintre cele mai mari, raportat la populație – 5.760 de morți pentru o țară cu o populație de aproximativ zece milioane de locuitori.

Mulți suedezi au lucrat de acasă și au evitat, pe cât posibil, locurile aglomerate, dar spre deosebire de vecinii lor europeni și-au continuat mai mult sau mai puțin viața obișnuită de zi cu zi.

Oricum, deși afacerile au continuat să funcționeze în mare parte în Suedia, economia țării depinde foarte mult de exporturi, care au fost lovite de o reducere a cererii din străinătate.

În acest context, ministrul suedez de Finanțe, Magdalena Andersson, a oferit drept exemplu Danemarca, care va avea o scădere economică similară cu cea a Suediei, deși a aplicat un lockdown strict și a avut mult mai puține decese.

”Dacă ne uităm la Danemarca, un mare exportator de produse farmaceutice și de mâncare vom vedea că sunt mult mai puțin expuși la scăderea economică decât suntem noi”, a spus Andersson.

În ciuda contracției, Suedia nu a intrat deocamdată în recesiune, deoarece în primul trimestru a existat o creștere firavă de 0,1%.

Mai multe estimări sugerează că economia ar putea să scadă cu 5% anul acesta, mai puțin decât alte state europene precum Italia, Spania sau Marea Britanie, dar în linie cu vecinii nordici.

Urmărește-ne pe Google News