Te uiți urât la apometre la final de lună? Adică ele sunt de vină că lăsați apa să curgă în timp ce spălați vasele cu detergent, vă spălați pe mâini, pe dinți, în timp ce vă săpuniți la duș etc.? Închideți robinetele în acele câteva secunde și veți vedea cum, strop cu strop, se adună metri cubi economisiți!
Alt truc: răriți la maximum băile la cadă (care consumă de patru-cinci ori mai multă apă decât un duș). Și, desigur, reduceți la strictul necesar durata fiecărui duș. Un minut în plus înseamnă 10-15 metri cubi de apă. Caldă, care costă de te arde!.
Câte un pic, pic, pic – așa se fac economii acasă
Iată și un alt gest care ar trebui să vă intre în reflex: strângeți atent robinetele după ce ați terminat cu spălatul. Și menține instalația de apă în cea mai bună stare, ca să nu existe scurgeri de apă.
Spun unii specialiști în instalații că un firicel amărât de apă, care se scurge chiar și ore în șir, nu va fi înregistrat de apometrele din apartamentul tău. Dar el se va aduna la consumul general de apă, care se repartizează, la plata lunară, tuturor apartamentelor din bloc. Și tot îți crește factura la întreținere! Ca să nu mai vorbim despre inundațiile pe care le poți provoca vecinilor de la etajele inferioare și care tot pe seama bugetului tău vor fi remediate.
Folosește aparatură de ultimă generație
Dai un ban, dar îl recuperezi în timp: înlocuiește capetele de duș clasice cu unele economice. Acestea din urmă introduc aer în apa care curge prin robinet: jetul de apă este mai puternic, dar consumul este mai mic. Același efect îl au și sitele speciale introduse în pipa bateriilor.
Aviz celor care folosesc mașini de spălat vase: acestea economisesc apa la spălarea propriu-zisă dar, dacă folosești des și funcția de uscare, se irosesc și metri cubi de apă, și kilowați de energie electrică. Mai bine lași vasele să se usuce de bunăvoie sau le ajuți, ștergându-le cu prosopul de bucătărie.
Spală rufele cu mașina încărcată complet – cu cât este mai redusă încărcătura, cu atât mai mare va fi consumul de curent electric. Și usucă rufele afară, la aer curat: uscarea lor în casă este mai rapidă, dar reduce temperatura aerului și, în plus, provoacă o umiditate foarte dăunătoare sănătății!
Alte trucuri de economisit kilowații
Seara, la culcare, stingeți becurile: unul-două leduri ca lumini de gardă sunt prea de ajuns. La fel de eficiente sunt și lămpile fluorescente. Ca și cele pe bază de baterii, care se încarcă de la lumina solară.
Nu mai arunca bani pe becuri ieftine, care țin câteva zile. Investește în becuri ecologice, cu durată mai lungă de viață și consum redus.
Debranșează de la sursa de curent televizorul, laptopul, DVD Player-ul, toată aparatura consumatoare de energie electrică. Chiar și în stand by, ea consumă total inutil kilowații. Pare absurd, dar și încărcătoarele consumă, dacă le-ai uitat în priză (nu degeaba ne atenționează gadgeturile de ultimă generație să deconectăm și încărcătorul, după ce și-au încheiat ciclul de alimentare!).
Chiar dacă noaptea prețul kilowaților este mai mic, nu lăsa la încărcat telefonul, laptopul etc. Se vor încărca 100% înainte ca tu să te trezești și să le debranșezi. Vor consuma energie electrică, și bateria se va uza mai repede. Știi că o regulă de bază este să pui la încărcat aceste aparate doar când sunt (aproape) complet descărcate.
Închide termostatele caloriferelor în cele câteva minute, cât aerisești camerele – altfel arunci pe fereastră și căldură, și bani.
Nu bloca radiatoarele cu piese de mobilier: un fotoliu în care îți place să stai mai aproape de sursa de căldură o împiedică, de fapt, să-și îndeplinească menirea – aceea de a încălzi cât mai uniform toată camera.
Una peste alta, ai învățat cum să faci economii acasă. Acum îți mai rămâne doar să pui sfaturile noastre în practică.
Citește și:
Cum faci economii pentru Sărbători: 5 supertrucuri ca să cheltuieşti mai puţin cu maşina personală
Cum să-ți rotunjești bugetul pentru sărbători. Trucuri de economisit acasă