Nimeni nu s-a născut la volan sau pe bancheta comodă a maşinii. Dependenţa aceasta am căpătat-o în timp, ca rezultat păgubos (pentru sănătate întâi de toate) al comodităţii şi, zicem noi, al lipsei tot mai acute de timp. Or, de fapt, transportul cu maşina personală este unul din marii „mâncători” de timp şi nervi… Iată cum poţi întoarce roata, în beneficiul tău şi al bugetului familial.

„Descoperă” transportul în comun

Măcar în cursul săptămânii lasă maşina în garaj şi mergi la serviciu cu transportul în comun. Sau cu bicicleta, cât mai este vremea frumoasă. Sau asociază-te cu unul sau mai mulţi colegi care locuiesc aproximativ în aceeaşi zonă cu tine, daţi-vă întâlnire pe traseu şi faceţi drumul dus-întors împreună. Veţi împărţi costul benzinei şi veţi face cu toţii o economie însemnată.

Ce faci cu copiii, cum îi duci la cursuri? Le fel: cu transportul în comun sau, şi mai bine, dacă şcoala nu este prea departe de casă, mergând împreună pe jos. Vă treziţi cu 10 minute mai devreme şi începeţi ziua în modul cel mai sănătos, cu o plimbare în aer liber, până la poarta şcolii

Fă economii pentru Sărbători cumpărând on-line

Asta ar fi o idee de două ori fericită: economiseşti şi timp, nu doar banii daţi pe benzină. Site-urile de specialitate se întrec, în această perioadă, în oferte care mai de care mai convingătoare, ai de unde alege şi pentru coşul zilnic, şi pentru Moş Nicolae, şi pentru Crăciun, şi pentru Anul Nou.

Rezervă bilete la tren sau la autocar, pentru vacanţă

De ce să conduci zeci sau sute de kilometri spre staţiunile de vacanţă, când puteţi călători, toată familia, cu trenul sau cu alte mijloace de transport în comun? Fă o comparaţie între costul benzinei dus-întors şi preţul biletelor şi, dacă ieşi cât de cât în câştig, alege cea de a doua variantă.

Condu în modul eco (economic-ecologic)

Se vorbeşte tot mai multe despre comportamentul ecologic la volan: stilul prin care conducătorul auto poate cruţa atât uzura motorului, cât şi consumul de benzină. Cum? Rulând cu viteză moderată, evitând să frânezi şi să accelerezi brusc, rulând cu geamurile închise (este fapt demonstrat: curenţii de aer care se formează când prin deschiderea geamurilor frânează maşina), menţinând presiunea corectă a pneurilor, făcând plinul de benzină la timp, ca să nu rulezi pe rezervă (caz în care, spun specialiştii, impurităţile din combustibil dăunează grav pompei de combustibil sau injectoarelor)…

Nu burduşi portbagajul

Tentaţia de a-l suprasolicita este mare, şi în perspectiva cumpărăturilor masive de la sfârşitul anului, şi în perspectiva vacanţei petrecute departe de casă. Dar şi cheltuiala va fi pe măsură: cu cât este mai încărcat portbagajul, cu atât mare este şi consumul de combustibil. Or, scopul tău este să faci economii pentru Sărbători, nu să arunci cu banii pe geam.

Citeşte şi: Cum să-ți rotunjești bugetul pentru sărbători. Trucuri de economisit acasă

 
 

Urmărește-ne pe Google News