„Adio Pilon 2! Și rămâi cu bine… Nu pot să ia cu japca acei bani pe CNP așa că:
– scad drastic comisioanele de administrare (administratorul privat este obligat să facă muncă gratuită – o aberație);
– un randament mai mare peste rata inflației se va taxa exponențial (administratorii privați mai performanți vor fi taxați suplimentar – o aberație);
– mutarea banilor la Pilonul 1 nu e posibilă, fiind vorba de bani privați și sisteme de pensii diferite. Banii rămân acolo dar vor fi administrați nu privat ci de stat (dacă opțiunea ta e Pilonul 1). În plus de administrarea de către stat a banilor acumulați până acum prin Pilonul 2, dacă optezi pentru Pilonul 1, cotizația ta va merge ulterior integral la un sistem fără acumulare, din care se plătesc pensii speciale / ocupaționale / sociale și care este pe un mare deficit ce crește constant. Dacă optezi pentru Pilonul 2, banii rămân în administrare privată dar nu mai există stimulentele ca această industrie să existe sau să reziste (primele două argumente).
Oricum ai da-o, românii pierd bani. Oricum ai da-o vorbim de bani luați cu japca. De furt.
Sfat: Păstrați banii în Pilonul 2 în continuare și mergem la vot să schimbăm aberațiile astea. Contribuția la Pilonul 2 trebuie să crească nu să scadă. Pensia trebuie să fie, mai degrabă, cu acumulare! Iar administratorii privați să reziste până atunci. Chiar dacă va fi greu pentru ei!”, a scris Cristian Păun, pe Facebook.
Cum funcționează Pilonul II
Pilonul II a fost instituit acum 10 ani, iar 7 milioane de români au conturi la fondurile care manageriază aceste fonduri. Din contribuțiile sociale de 25% reținute din salariul brut al angajaților din România, un procent de 3,75% este virat de stat către fondurile de la Pilonul II.
Acestea îi investesc mai departe în titluri de stat, acțiuni pe bursă sau depozite bancare.
În total, din 2008 până acum s-au acumulat 46 de miliarde de lei, din care aproape 38 de miliarde sunt contribuțiile în sine, iar circa 8 miliarde reprezintă câștigul din investiții.
Ce se întâmplă dacă optezi să dai banii la stat
Odată cu optarea către pensia publică, contribuțiile de 3,75% vor merge tot către stat, care va primi astfel tot procentul de 25% din salarii. Din acești bani, statul plătește pensiile actuale.
Banii deja acumulați la Pilonul II nu vor mai putea fi retrași, așa cum afirma zilele trecute Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.
Aceștia vor rămâne în fondurile respective și vor fi primiți tot când vom ieși fiecare la pensie.
ASF ar putea prelua administrarea fondurilor de la Pilonul II
Guvernul a mai stabilit ieri reducerea comisioanelor de administrare de la 2,5% la 1% și creșterea necesarului de capital. Mai exact, acestea vor trebui să vină cu bani de acasă dacă mai vor să funcționeze în România.
În cazul în care nu vor veni cu banii respectivi, acestea nu vor mai respecta cerințele privind funcționarea și este posibil ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să preia administrarea banilor.
ASF este condusă de către Leonardo Badea, fost parlamentar PSD.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!