„De pe unele site-uri de pe internet vei afla că în zece ani de acum înainte o să ajungă la un milion de dolari un bitcoin. E foarte bine! Deci toată lumea se va îmbogăţi. Şi nimeni nu-şi pune întrebarea: dom’le, dar de unde vine bogăţia asta? Bogăţia asta vine numai de la cei care pierd, pentru că nu e niciun fel de profit, nimic, zero!”, a afirmat Eugen Rădulescu sâmbătă, la Digi 24.
Economistul a mai precizat că acesta este „un joc paralel, nu intră în lumea reală, nu ajungi să investeşti”, subliniind că opinia exprimată este una personală, nu a BNR.
El a explicat că afacerile cu criptomonede nu construiesc, nu produc nimic şi, ca atare, nu pot avea profit.
Rădulescu susţine că afacerile cu criptomonede sunt „influenţate de o excepţional de bine pusă la punct propagandă”.
„Am discutat cu oameni care sunt favorabili şi care spun: bitcoin se face un număr limitat, vor în total 21 de milioane, cam aşa, şi atunci nu fac inflaţie. Păi de ce ar face inflaţie, din moment ce nu sunt în economie? Ele nu există!”, a mai spus Rădulescu.
Acesta crede că sistemul a fost favorizat extraordinar de tare de dezvoltarea fulgerătoare din ultimele decenii a internetului.
Rădulescu susţine că piaţa criptomonedelor este doar „un firicel de nisip” în piaţa valutară internaţională.
„M-am uitat la cât sunt tranzacţiile pe piaţa de bitcoin. Undeva între 20 și 40 de miliarde de dolari zilnic, astea sunt tranzacţiile. Să ştiţi că pe piaţa valutară din România, numai în România, sunt tranzacţii în medie de 3 miliarde de euro zilnic. Nu e cine ştie ce piaţă! Dacă ne uităm la piaţa monetară a lumii, bitcoin este un firicel de nisip”, argumentează Eugen Rădulescu.
FOTO: Shutterstock
sofgabp • 21.09.2024, 22:59
O legatura cu lumea reala ar fi mining-ul bitcoinilor. In ultimii 30 de ani e ceva ce vine din America si sa nu fie supraestimat printr-o super propaganda? De la lupta pt apararea democratiei, la Uber, AI si recentele razboaie. Nu mai zic de tandemul cu israelienii. Cam totul merge spre inlocuirea establishment-ului actual (disrupting technologies). Imi aduc aminte cat de victorios defila Bush in 91 in Congres dupa infrangerea Irakului. La 30 de ani distanta, se cam poate spune ca ei sunt cei care au pierdut - mai vrea cineva sa emigreze in America acum? Nu au sens comparatii cu Rusia sau China. E vorba doar despre decaderea Americii in tandem cu expansiunea externa. Cat despre BNR - Rădulescu bea ceai de tei cu Mugur Isărescu in 2022 cand inflatia ajunsese 17%. Se pare ca in Bucuresti ar incepe o noua bula imobiliara, dupa cea din anii 2000. De data asta sfatul va fi "beti ceai de menta"? In ultimii 30 de ani, a pornit de la BNR vreun apel macar spre reglementare in imobiliare?
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 21.09.2024, 22:31
Trump se bagă și el în afaceri cu crypto. Ce surpriză....