Cuprins:
Evenimentele economice din 2025 și buzunarele românilor
Economistul Radu Georgescu a explicat într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook cum evenimentele economice din 2025 vor influența direct buzunarele românilor.
Dobânzile la credite au atins un nou record, și nu se vor opri aici, din cauza inflației și a riscului de țară.
„România plătește cea mai mare dobândă la credite din ultimii 10 ani.
Vineri, 10 ianuarie 2025, cotația la dobânda pe 10 ani plătită de România a fost de 7,7%.
Este cea mai mare dobândă plătită de România în ultimii 10 ani (cu excepția unei perioade scurte din anul 2022). (…)
Dobânzile vor continua să crească deoarece inflația și riscul de țară al României vor continua să crească”, avertizează economistul.
Iar acest lucru va avea efect direct asupra tuturor, nu doar asupra celor care au credite, pentru că „vor crește și mai mult dobânzile la creditele bancare” și „va scădea valoarea pensiei private”.
Astfel, „în 2025 este de evitat creditul bancar”, evidențiază Radu Georgescu.
Asta în condițiile în care anul trecut, românii s-au împrumutat de la bănci 50 de miliarde de lei, cu 70% peste valoarea împrumutată în 2023.
Economia României stagnează
Datele publicate de INS arată că economia a stagnat în trimestrul 3 din 2024, iar creșterea taxelor și înghețarea salariilor la bugetari vor afecta consumul.
„70% din PIB-ul României reprezintă consumul populației. Diferența de 30% reprezintă investițiile făcute de stat și de companii.
Creșterile de taxe din 2025 și înghețarea salariilor la bugetari vor reduce consumul.
În 2025 sunt șanse mari să intrăm oficial în recesiune economică”, atrage atenția economistul.
Mai mult, după ce Fitch a redus ratingul de țară, agenția Standard & Poor’s pregătește o evaluare suplimentară, iar Radu Georgescu estimează că și „aceasta agenție va reduce calificativul de risc de țară”.
La rândul lui, consultantul economic Adrian Negrescu a subliniat „cât de gravă este situația bugetară”.
„Ministerul Finanțelor spulberă dobânzile de pe piața românească cu o oferta incredibilă, de 7,8% la titlurile Tezaur. Luați în calcul și faptul că nu sunt impozitate. De ce să-ți mai ții banii la bancă?”, se întreabă acesta, pe Facebook.
Presiune pe cursul euro
Deficitul de cont curent al României, cel mai mare din UE, pune presiune pe cursul euro. Expertul recomandă păstrarea economiilor în euro.
„În 2025 va fi o presiune foarte mare pe cursul euro. (..) În mod normal cursul euro ar trebui să crească în fiecare zi.
Acest curs a fost menținut prin vânzarea de euro obținuți din împrumuturi.
Aceasta schemă va fi greu de făcut în 2025 deoarece statul trebuie să reducă deficitul bugetar plus că ne împrumutăm mai scump.
De aceea toți banii mei sunt în depozite în euro.
Fac acest lucru deoarece vreau să mă protejez.
Majoritatea prețurilor din România sunt legate de euro: apartamente, mașini, chirii, internet etc.
Creșterea cursului reprezintă și creșterea tuturor cheltuielilor.
În termeni financiari această strategie de a ține banii în valuta în care sunt exprimate cheltuielile se numește Hedging”, a concluzionat economistul Radu Georgescu.