Lazea a explicat că, din 2021, vor crește cheltuielile nesalariale, cum ar fi cele cu dotarea spitalelor, a școlilor, cele cu infrastructura și altele și, prin urmare, este nevoie de economii.
”Chiar presupunând că vreun guvern își asumă actul politic de a îngheța salariile și pensiile, tot nu va fi suficient, pentru că alte cheltuieli, de natură nesalarială, trebuie să crească. Apoi, vin cheltuieli deja legiferate, care nu au fost anul acesta: cu alocațiile copiilor, cu profesorii, etc”, a precizat Lazea, în cadrul conferinței online ”Bugete naționale în vremuri de pandemie”.
Oficialul BNR a mai spus că, din cauza pandemiei, șomajul în mediul privat va crește foarte mult. Pe de altă parte, statul nu-și va permite să sporească numărul șomerilor, prin urmare va trebui să caute soluții.
”Se pot imagina soluții, pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat”, a spus Lazea.
Soluția lui Lazea pentru a face unele economii: săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari și reducerea cu o cincime a salariului.
Măcar așa s-ar ajunge la un cvasiechilibru între salariile bugetare și salariile din mediul privat.
Valentin Lazea:
”Iarăși, o soluție ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la șapte ieșiri, cum s-a mai aplicat în trecut și se mai pot imagina”, a mai spus economistul-șef al BNR.
Lazea a spus că, până în 2024, deficitul bugetar trebuie redus de la 9% la 2% din PIB, dar că din economii nu pot fi recuperate decât două din cele șapte puncte procentuale. Restul ar trebui să vină din colectarea mai bună a veniturilor bugetare, însă pentru acest lucru este nevoie de o dotare și o coordonare mai bună a ANAF.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro