James Bennet, editorul paginii de opinii din New York Times, a demisionat, iar un adjunct de-al său a fost la rândul lui mutat pe un alt post din redacție, a anunțat duminică cotidianul american.
Decizia vine după publicarea, săptămâna trecută, a unei mult criticate opinii a senatorului republican Tom Cotton, în care acesta cerea mobilizarea armatei pentru potolirea protestelor izbucnite după moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare, în custodia poliției.
Inițial, editorul paginii de opinii a apărat textul, subliniind că argumentul lui Cotton, dureros sau chiar periculos, trebuie să ajungă în dezbaterea publică. Și publisherul ziarului, AG Sulzberger, a apărat decizia, spunând că publicația dorește să ofere opinii din întregul spectru.
Joi seară însă, ziarul a publicat o declarație în care a admis că textul nu a întrunit standardele editoriale. “Am examinat textul și procesul care a dus la publicarea lui”, a precizat Eileen Murphy, purtătoare de cuvânt a New York Times, într-un text publicat de ziar.
”Această examinare ne-a convins că un proces editorial grăbit a dus la publicarea unui text care nu a întrunit standardele noastre. Drept rezultat, luăm în calcul schimbări pe termen scurt și pe termen lung, pentru a extinde activitatea de verificare a faptelor și pentru a reduce numărul de opinii pe care le publicăm”, a spus aceasta.
Anunțul de duminică al cotidianului nu a făcut o legătură directă între demisia lui Bennet și controversele privind publicarea opiniei, dar președintele Donald Trump a reacționat imediat.
Liderul de la Casa Albă a observat că editorul a demisionat din cauza unui “excelent” text semnat de senatorul Tom Cotton.
“New York Times este fake news”, a concluzionat Trump.
Opinion Editor at @nytimes just walked out. Thats right, he quit over the excellent Op-Ed penned by our great Senator @TomCottonAR. TRANSPARENCY! The State of Arkansas is very proud of Tom. The New York Times is Fake News!!!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 7, 2020
Cotton însuși a criticat poziționarea ziarului, observând că editorii au apărat inițial decizia publicării opiniei, dar “s-au predat” ulterior în fața presiunii “gloatei”.
Pasul înapoi făcut de conducerea ziarului a venit după o adevărată revoltă izbucnită în rândul actualilor sau foștilor ziariști ai New York Times.
Jurnaliștii au subliniat, unul după altul, că publicarea textului a pus în pericol viața angajaților de culoare ai ziarului. O scrisoare de protest față de publicarea textului a fost semnată de 800 de angajați, potrivit unui membru sindical citat chiar de New York Times.
În textul incriminat, senatorul de Arkansas spunea că mobilizarea militarilor pentru potolirea revoltei civile este necesară și că președintele ar avea justificarea pentru a face asta, invocând Legea Insurecției din 1807.
“Un singur lucru va reinstitui ordinea pe stradă: o demonstrație copleșitoare de forță pentru a-i dispersa, deține și descuraja pe cei care încalcă legea”, a scris acesta, care i-a catalogat pe protestatari drept “criminali nihiliști”.