Am primit, în ziua de Crăciun, vreo mie de mesaje scrise, care mi-au încălecat memoria telefonului. Sigur că unele dintre ele, cele pe care le-am bănuit scrise special pentru mine, cele care miau transmis un gând pe care numai eu l-aş fi putut înţelege, căruia numai eu i-aş fi putut răspunde, m-au bucurat sau m-au făcut să zâmbesc.
Dar am primit şi o tonă de mesaje standard, de versuri nătăfleţe, de panseuri tute, scrise la fel pentru toţi cei din agenda expeditorului. M-am minunat – şi nu prea – că am primit iar mesajul reluat an de an, care oferă un curcubeu pentru fiecare tristeţe, un zâmbet la fiecare lacrimă, o promisiune la fiecare grijă şi o banalitate la fiecare Crăciun, de la mai mulţi expeditori.
Şi am acceptat, cam şifonată, că, de fapt, sunt doar un nume într-o cărticică de telefon şi că abonaţii trândavi preiau sms-ul primit şi mi-l expediază mie, mai departe, într- o ştafetă a gândurilor leneşe. Am primit zilele trecute şi smsuri semnate Gigel, Marcel sau Cornel, chiar dacă veneau de la diverşi domni directori de instituţii pe care nu i-am întâlnit vreodată decât în relaţii profesionale extrem de scorţoase, făpturi cărora nu le-aş putea spune vreodată altfel decât “Sire” şi care sigur s-ar cruci dacă i-aş întreba, la următoarea întâlnire, “ce faci, mă, Cornele?”… Şi am primit de la câte o cucoană poleită cu şaneluri şi vuitoane, întâlnită tot pe tărâmul businessului, mesaje semnate cu prenumele său şi al soţului – Georgeta şi Costel, Elena şi Ionel – ca şi cum am fi fost cu toţii prieteni de beţie, nu interlocutori în câte o conferinţă de presă.
Acum doar câţiva ani, încă mai trimiteam prin poştă felicitări şi scriam de mână, pentru fiecare destinatar, câte un gând aparte. Acum deja am renunţat la ritualul urărilor personalizate, iar telefoanele smart din dotare, pe care atât de voluptuos le gâdilăm cu degetul, ne înlesnesc lenea, dându- ne voie să spunem acelaşi lucru pentru toată lumea, de parcă toată lumea ar vrea să audă acelaşi lucru de la noi. Spre tristeţea unora dintre destinatari şi spre bucuria companiilor telefonice, pentru care cuvântul “comoditate” rimează cu “prosperitate”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News